Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S) värnar om surströmmingen – hör hennes tankar om strömmingskrisen i videoklippet.

Landsbygdsministern om strömmingskrisen: ”Jag vill ha surströmming”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen för strömmingen i Bottenhavet engagerar landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

– Jag vill ha surströmming, säger hon.

Samtidigt anse Havs- och vattenmyndigheten att något måste göras för att rädda fisket och fisken.

Fiskare i Bottenhavet vittnar om ett allt mera katastrofalt läge för strömmingen, fjolårets dåliga fångster har halverats nu i vår. Havs- och vattenmyndigheten håller med yrkesfiskarna om att situationen inte är bra.

– Ska vi ha kvar fiskebestånd som man kan fiska för surströmming måste man minska fiskekvoterna, säger Mats Svensson som är avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Vill ha surströmming

Anna-Caren Sätherberg (S) är landsbygdsminister och ansvarig för fiskefrågor i regeringen. Hon säger sig vara medveten om den allvarliga situationen samtidigt som hon vill se svensk fisk på matbordet.

– Jag vill ha surströmming, säger landsbygdministern, och menar att man från regeringshåll vidtagit åtgärder för att rädda fisket och fisken. Bland annat genom att dela ut uppdrag till Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten.

Samtidigt tror inte fiskarna i Bottenhavet att de kommer att kunna leverera tillräckligt med strömming till surströmmingstillverkarna i år. Under tiden fortsätter det storskaliga trålfisket med utländska båtar i Bottenhavet och fisken de fångar blir till djurfoder utomlands.

Krävs internationella överenskommelser

På Havs- och vattenmyndigheten konstaterar man att fisket ute på internationellt vatten är en fråga där det krävs internationella överenskommelser för att kunna genomföra begränsningar. Det är EU-kommissionen och internationella havsfiskerådet ICES som styr.

– Frågan om hur fiskekvoterna bestäms ute i Bottenhavet rår vi inte på, konstaterar Mats Svensson som däremot önskar ett regeringsuppdrag för Bottenhavet där man tittar på möjlighet till utökade trålgränser närmare land, på samma sätt som man har föreslagit i mellersta Östersjön

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.