Hela byn lyfter

Uppdaterad
Publicerad

150 invånare och 8 SM-medaljer – bara under 2017. I grannbyarna Kubbe och Norrflärke är styrkelyft sporten nummer ett.

En liten idrottsförening, men med stora framgångar. Vid SM i styrkelyft för juniorer, ungdomar och veteraner kammade Kubbe-Norrflärke IF hem inte mindre än åtta medaljer.

– Vi började för 15 år sedan med styrkelyft och sedan har det vuxit allt eftersom intresset har ökat – det finns inte så mycket mer att göra här. Fotbollen har vi men där finns ingen ungdomsverksamhet, säger tränaren Urban Forslund.

Unik i kommunen

Föreningen är den enda i Örnsköldsviks kommun med styrkelyft på programmet.

– Kul att vi har en sport som ingen annan har, men det hade varit roligt om det fanns några konkurrerande föreningar, konstaterar Edvin Forslund.

Fokus på teknik

Gemenskapen bland de aktiva och det faktum att alla åldrar kan vara med lyfts fram som fördelar med sporten. Edvin Forslund avslöjar också hemligheten bakom tävlingsframgångarna:

– Målmedvetenhet och teknik, mycket fokus på teknik. Slänger man på för mycket vikt på skivstången utan att veta hur man ska hantera den kan man skada sig, säger Forslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.