Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kopplingarna mellan vindkraftsprojekt och Hells Angels – vår reporter utreder Foto: Montage

Kriminellt MC-gäng kopplas till vindkraftparken i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

En underentreprenör vid Hästkullens vindkraftpark i Viksjö har hastigt fått lämna projektet till följd av misstänkta kopplingar till organiserad brottslighet. Företaget tros ha nära anknytning till Hells Angels.

Det har varit kaos på vindkraftbygget i Viksjö. Först på grund av allvarliga miljöbrister i parken och sedan på grund av ett utbrett missnöje bland underentreprenörer som inte fått betalt.

Nu visar det sig finnas ännu mer. Flera personer har hört av sig till SVT och berättat om hur de hotats och skrämts till tystnad av personer som är knutna till det kriminella MC-gänget Hells Angels.

Vågar inte polisanmäla

När vi frågar ett brottsoffer om han polisanmält får vi svaret: ”Nej, det vågar jag inte. Det skulle vara alldeles för farligt”.

Nysäter Wind som är beställaren av den nya vindkraftparken bekräftar för SVT att ett företag från Norrbotten fått lämnat projektet till följd av företaget bedöms ha förbindelser med organiserad brottslighet, men företaget vill av säkerhetsskäl inte kommentera det inträffade.

Digert brottsregister

Från annat håll har SVT fått berättat att Norrbottensföretaget omgetts av flera hårdföra individer under ledningen av en 38-årig man som har ett digert brottsregister. Han har bland annat dömts för grovt rån, narkotikabrott, olaga hot och övergrepp i rättssak. Han har han ingen formell post i företaget som officiellt leds av två av hans nära släktingar, men när SVT ringer och frågar om företaget får vi veta att ”det är hans bolag”.

Koppling Hells Angels

Den misstänkta kopplingen till Hells Angels är uppenbar när 38-åringen visar sig sitta i ett bolag som bär Hells Angels namn. Han ska inte heller ha gjort någon hemlighet av sina kontakter inom Hells Angels, berättar flera källor för SVT.

När SVT tar kontakt med huvudentreprenören Active Works för att fråga varför de kontrakterat ett så suspekt företag så blir svaren först svävande. Sven-Erik Tornéus som leder Active Works kontor i Viksjö berättar att Norrbottensföretaget haft ett uppdrag som anläggare i vindkraftparken och att 38-åringen varit arbetsledare. Han ställer sig dock tveksam till företagets kopplingar till kriminalitet och Hells Angels.

Togs in av Active Works

Tidigare projektdirektören Johan von Holst, som numera sköter administrativa frågor och är knuten till Active Works som konsult, bekräftar emellertid SVT:s uppgifter:

– Det är obekvämt detta, men det enda jag kan säga är att vi tagit bort dem härifrån och jag har inte full koll på hur de kom hit heller.

Men det är väl ert ansvar som huvudentreprenör att ha koll på vilka underentreprenörer ni kontrakterar?

– Ja det är det men jag vet inte vad jag ska svara på den frågan så jag hänvisar till vår vd Göran Solig.

”Samarbetet avbröts”

Active Works vd, Göran Solig, befinner sig på Kap Verde och svarar via mejl att de kontrollerat det som normalt undersöks när en underentreprenör kontrakteras: Att de betalt skatt, sociala avgifter, har kollektivavtal och de intyg och certifikat som krävs. Vidare uppger han att samarbetet med företaget avbröts när den kriminella kopplingen blev känd.

– Allt är hanterat, sammanfattar han.

Säkerheten utreds

Active Works har även varit inblandad i den röra som uppstått i Viksjö på grund av de uteblivna betalningarna till underentreprenörer, som SVT tidigare berättat om.

Den konflikten har fått närmast pinsamma proportioner för alla inblandade och den tyska ägaren RWE och totalentreprenören Nordex har nu fått nästa problem på halsen. De granskar nu frågan hur Norrbottensföretaget kunde etablera sig på bygget, och vilka konsekvenser det får för säkerheten i Viksjö.

Vi har trots upprepade försök, inte lyckats nå den utpekade Norrbottensföretagaren för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet