Hemsöns hemligaste

Uppdaterad
Publicerad

På lördag gläntar Statens fastighetsverk på några av Sveriges allra mest okända rum. 15 tidigare topphemliga anläggningar visas upp för allmänheten under en enda dag.

Mittnytt fick en förhandstitt på Kläffsö mätstation – som är en del av Hemsö fästning utanför Härnösand. Vår guide är Ulf Wessling, fastighetsansvarig på Statens fastighetsverk.

– Nu ska du få se något av det allra hemligaste, säger Ulf Wessling och ser mycket nöjd ut när han halar fram en gigantisk nyckelknippa och börjar låsa upp hänglåset till ett högst oansenligt träskjul.

– Här under finns fem våningar säger han och öppnar en hydraulisk järnlucka på golvet. Sedan klättrar vi ned i marken och mycket riktigt här finns en femvåningsbyggnad insprängd i det svenska urberget.

Sextonårig karriär

Kläffsöns mätstation stod klar 1970 och togs ur militärt bruk sexton år senare. Den användes till att med laser och radar mäta in fientliga enheter och dirigera eldgivningen åt kanonerna på Storråberget och Havstoudd. Endast femton personer åt gången tjänstgjorde i anläggningen.

Den sista hemvärnsmannen lämnade anläggningen 1989. Sedan dess har anläggningen stått helt övergiven. Ingenting får tas härifrån och ingenting får lämnas kvar här. Radar och annan teknisk utrustning står kvar.

Inte bara mätstationer

Ytterligare en hemlig militär anläggning slår upp portarna på Hemsön på lördag. Det är det lilla kanonbatteriet på Havstoudd, som består av en 2000 kvadratmeter underjordisk anläggning krönt av tre 7,5 cm kanoner.

Ett tidsdokument över det kalla kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.