Minna Sundström förlorade sin bror i olyckan

Hennes bror dödsstörtade

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen inleddes rättegången i Hovrätten om brorasolyckan i Älandsbro 2008, där två arbetare omkom. På åhörarplats fanns Minna Sundström, som förlorade sin bror i olyckan.

Jyrki Pietarila var en av de byggnadsarbetare som dog den där olyckssaliga dagen i maj 2008. Hans syster Minna Sundström finns på plats i Hovrätten och följer rättegången. Nu liksom i Ångermanlands tingsrätt där målet avgjordes för drygt ett år sedan.

– Det är tungt att sitta här och gå igenom allt en gång till, men det är bra att ansvarsfrågan prövas ordentligt, säger hon.

Broras Ådalsbanan

I tingsrättsdomen dömdes Skanska att betala sex miljoner kronor i företagsbot. Även två andra inblandade företag, det som ritade respektive byggde konstruktionen som gav vika vid dödsstörtningen, fick böter.

Det utdelades också straff till de tre företagens ansvariga chefer. Två av dem dömdes till villkorlig dom och dagsböter och en av dem dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst.

Samtliga inblandade, utom Skanska och byggföretaget, överklagade domen.

Rättegången beräknas pågå i åtta dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broras Ådalsbanan

Mer i ämnet