Henrik Normans föräldrar anmäler nu sonens död till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: SVT, Privat

Henriks pappa:”Man ska inte kunna dö av hostmedicin”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Norman, 22 år från Örnsköldsvik, dog efter att ha tagit en för stor dos av en vanlig hostmedicin. Nu vill hans föräldrar varna andra för medicinen och kräver tydligare varningstext på förpackningen.

Det har gått två år sedan, men fortfarande är det smärtsamt för Henriks föräldrar Krister och Kristina Norman att prata om sonens död. De gör det nu, bara för att uppmärksamma andra på att hostmedicinen Cocillana-etyfin är ett dödligt gift i för stora doser.

– Vi vill först och främst att det blir nån varningstext på flaskan, säger Kristina Norman.

Idag finns ingen varningstriangel på flaskan. Den togs bort eftersom en varningstriangel kan feltolkas, den som tar medicin måste läsa bipacksedeln, uppger Läkemedelsverket.

– Men hur många 20-åringar är det som läser bipacksedeln? Det är nog lätt hänt att man förlitar sig på att medicin ska hjälpa, inte att man kan dö av den, säger Krister.

Rethosta

Henrik var 22 år. Han hade precis börjat jobba med det han brann för, matlagning. Han skulle gå en internutbildning på det nya jobbet och han hade fått en egen lägenhet i Umeå. Dagarna innan utbildningen började fick han en envis rethosta. Han var mån om att bli frisk så han gick till en läkare och fick hostmedicinen Cocillana-etyfin utskriven på recept.

Han hade helgen på sig att kvickna till så på fredag eftermiddag bäddade ner sig hemma hos pappa Krister. Det var också han som hittade Henrik livlös på måndagen. Återupplivningsförsöken var resultatlösa och den fasansfulla sanningen stod klar för honom: Henrik var död.

Överdoserade

Nu frågar sig Krister Norman hur det kommer sig att medicinflaskorna är så stora som en halv liter. Enligt obduktionsrapporten dog Henrik av en för stor mängd hostmedicinen. Han hade tagit närmare tre deciliter eller tio gånger så mycket som den rekommenderade dosen som är 5-10 ml 3-4 gånger dagligen.

– Man ska inte kunna dö av hostmedicin, menar Krister Norman.

Han och Kristina Norman har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.