Foto: TT

Läkemedelsverket: Läs bipacksedeln

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket uppmanar alla som använder mediciner att läsa informationen som följer med.

Efter 22-årige Henriks död av en överdos hostmedicin är hans föräldrar kritiska till att det inte finns ordentliga varningstexter på förpackningen och mängden som skrivs ut. Det som kan hända när man tar för mycket av hostmedicinen cocillana-etyfin är att morfinet i medicinen stänger ner kroppens andningsfunktion.

Trianglarna kunde tolkas fel

De varningstrianglar som tidigare fanns på vissa läkemedel skulle varna för att läkemedlet påverkade förmågan att köra bil. Varningstrianglarna togs bort 2005, enligt Läkemedelsverket gjordes detta eftersom de kunde ge felaktig bild. Det kunde tolkas som att det var riskfritt att köra bil om det inte fanns en varningstriangel. Men så enkelt är det inte menar man från Läkemedelsverket.

Läs informationen

Tanken är att man för varje enskilt läkemedel ska läsa informationen i bipacksedeln. På apotek finns också farmaceuter som kan svara på frågor om läkemedel, både receptbelagda och receptfria. De kan informera om hur ett läkemedel verkar eller hur man ska tolka anvisningarna i bipacksedeln.

När det gäller storleken på förpackningarna menar Läkemedelsverket att det avgörs av läkemedelsföretagen.

Få överdoser

På Rättsmedicinalverket säger man att det inte finns någon statistik över hur många som avlidit vid överdosering av cocillana-etyfin men att de känner till några enstaka fall.

Informationen i bipacksedeln

Innan du börjar använda ett läkemedel är det viktigt att du läser igenom bipacksedeln. I bipacksedeln får du bland annat information om:

  • hur läkemedlet ska användas 
  • när läkemedlet inte ska användas 
  • vilka biverkningar läkemedlet kan ge 
  • vilka andra läkemedel som kan påverka läkemedlet 
  • om läkemedlet kan påverka din körförmåga eller användning av maskiner
  • om läkemedlet kan användas vid graviditet och amning

Informationen i bipacksedeln uppdateras kontinuerligt. Därför är det bra att läsa igenom den även om du har använt samma läkemedel tidigare. Det förekommer att en läkare kan ha ordinerat ett läkemedel för ett annat användningsområde eller med annan dosering än vad som står angivet i bipacksedeln. Läkarens anvisningar ska då följas.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.