De flesta fåren och lammen dog när taket till ladugården i Mo norr om Bollstabruk rasade i veckan. Men några djur överlevde, däribland ett litet lamm som får namnet Herkules. Foto: Hans Lindblom SVT

Herkules överlevde takraset

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av Tord Edins får dog när taket till deras lada i Mo norr om Kramfors rasade in i veckan. Men några djur överlevde – och däribland ett litet lamm som nu fått namnet Herkules.

Det var tidigt i onsdags morse som ladan i Mo utanför Kyrkdal i Kramfors kommun rasade in. Taket hade inte skottats under hela vintern och brast till slut av snötyngden.

I ladan fanns 24 tackor, lamm och baggar.

Ägaren Tord Edin berättade att han tittat till fåren vid 23-tiden på tisdagkvällen och såg att det lyste i ladan och att allt var lugnt

Ingen lada kvar

Men när han vaknade vid femtiden så fanns det ingen lada kvar, bara en hög med bråte.

Fårägaren kröp då desperat in under taket för att försöka att rädda några får och för att skjuta de svårt skadade som led. När räddningstjänsten kom fick de stoppa honom för att han inte själv också skulle stryka med.

– Vi fick ut två levande lamm men ett blev jag tvungen att avliva. Och så var det så lyckat att vi också fick ut mamman levande, berättar Tord Edin när SVT Västernorrland träffar honom på fredagen.

Sex djur överlevde

Överlevde raset gjorde tre tackor, två baggar och så ett litet svart lamm.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som varit inblandade i det här. För när det blir sådär chockartat...ja, då blir det chockartat. Man är inte den man har varit liksom och då är det bra att man har hjälp, säger en känslosam Tord Edin.

Det överlevande lammet har tillsammans med sin mamma fått ett tillfälligt nytt hem på en gård utanför Sollefteå.

Mår bra efter omständigheterna

SVT följde med Tord Edin när han skulle åka och titta till sina inackorderade skyddslingar. Och de såg ut att må bra efter omständigheterna.

Frågan är då vad det lilla lammet ska heta.

– Ja, lillgrabben på gården i Sollefteå döpte honom först till ”Överlevaren” men nu har han döpt om honom till ”Herkules” så då får han väl heta ”Herkules” då, säger Tord Edin med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.