Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin, berätta om planerna för hotellet.

Hernö Gin bygger hotell i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Hernö Gin som bygger hotellet vid Kanaludden i Härnösand. Anläggningen ska ha 120 rum, konferensavdelning, restaurang och bar.

Det var ägaren av Hotell Södra Berget AB i Sundsvall, Patrik Attini, som tog initiativet till satsningen i Härnösand. I ett pressmeddelande säger han:

– Det gläder mig att Hernö Gin som är en stark aktör med ett internationellt känt varumärke, tar vid och realiserar etableringen av ett destinations- och upplevelsehotell i Härnösand.

125 miljoner

Investeringen kommer att ligga på 125 miljoner kronor.

Planerna för Kanaludden har kantats av starka känslor och inte alla Härnösandsbor har hållit med om utvecklingen.

I klippet berättar Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin, om planerna för hotellet.

2006

Vid ett möte med näringslivsrådet dyker idén om ett hotell upp. Representanterna för näringslivet menar att Härnösand behöver fler bäddar, dels för att möta den förväntade uppgången för besöksnäringen i Höga Kusten, dels för att kunna ordna större event och konferenser i en modern miljö. Näringslivsenheten får i uppdrag av kommunledningen att sondera marknaden.

2012

Arbetet inleds med att ändra detaljplanen för att göra det möjligt att bygga ett hotell vid Kanaludden.

2014

Kommunen går ut med en inbjudan där företag får lämna in intresseanmälningar om att driva och utveckla Simhallen och samtidigt förvärva tomten intill avsedd för ett hotell.

2015

Kommunens förhandlingsgrupp kommer fram till att anbudet från Attini Hotell AB bäst stämmer överens med kommunens målsättning och visioner.

2016

Ett tjänstekoncessionsavtal med Attini Hotell AB om drift av Simhallen godkänns i kommunfullmäktige i juni. I november antas den nya detaljplanen i kommunfullmäktige.

2017

Kommunfullmäktiges beslut om den nya detaljplanen överklagas till mark- och miljödomstolen av ett antal privatpersoner och föreningar. Även beslutet om tjänstekoncession för att driva Simhallen överklagas till förvaltningsrätt

2018

Förvaltningsrätten ger kommunen rätt när det gäller driften av Simhallen. Mark- och miljödomstolen upphäver kommunfullmäktiges beslut om ny detaljplan med hänvisning till riksintresset för kulturmiljö. Härnösands kommun överklagar och får prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

Hösten 2019

Mark- och miljööverdomstolen fastställer kommunfullmäktiges beslut om ny detaljplan som antogs i november 2016. Domstolen ger därmed klartecken för hotellbygget. Kammarrätten beviljar prövningstillstånd när det gäller driften av Simhallen.

November 2020

Hotell Hernö Gin AB får ett markanvisningsavtal för att bygga ett destinations- och upplevelsehotell på Kanaludden. Det tidigare avtalet med Attini Hotell AB går samtidigt ut.

KÄLLA: Härnösands kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotellbygge i Härnösand

Mer i ämnet