Regionens oppositionsråd Jonny Lundin reagerar kraftigt på dagens förslag från de ansvariga för specialistvården.

Het debatt om regionens budget väntas

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds regionfullmäktige i Härnösand. Förutom de stora sparkraven för sjukhusen och den skyhöga notan för inhyrd personal kommer troligen mycket av debatten att handla om primärvården, hälso- och vårdcentralerna

Idag kommer majoritetens budget att ställas mot de olika oppositionspartiernas förslag.  Debatten kommer att bli het, tror oppositionsrådet Jonny Lundin, Centerpartiet.

Primärvården är central, menar han och och hans parti och i budgetdebatten idag kommer centern att lägga fram ett gemensamt förslag tillsammans med Sjuvkvårdspartiet och Kristdemokraterna med en satsning på primärvården.

Partierna har lite olika lösningar på hur det här ska finansieras – centern vill använda regionens undanstoppade pengar för regniga dagar, potten för ”oförutsett”.

Majoriteten, socialdemokrater, liberaler och moderater, har ju backat på sin tidigare höga ambition med primärvården. För de kommande tre åren har man avsatt 30 + 10 + 10 miljoner till primärvärden, plus extra 10 miljoner för nästa år som koalitionen spelade in en debattartikel på onsdagen.

C, Kd och SJVP bjuder dubbelt över – 100 miljoner vill man satsa de närmaste tre åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.