”Hinsehäxan” dömd

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fällande domar i den senaste stora knarkhärvan i Sundsvalls tingsrätt på måndagen. Därmed skrivs ännu ett kapitel om 72-åriga Lillemor ”Hinsehäxan” Östlin, som får det hårdaste straffet – 4,5 års fängelse för grovt narkotikabrott.

De sammanlagt fem personer som åtalats för inblandning i amfetaminhärvan döms alla till fängelse.

En 49-årig man från Sundsvall – tidigare engagerad i antibrottsorganisationen KRIS, Krminellas revansch i samhället – får två och ett halvt års fängelse.

Via olika kontaktpersoner i Skärholmen utanför Stockholm fördes han samman med Lillemor Östlin, mer känd som Hinsehäxan. Syftet var att köpa ett större parti amfetamin av henne, och det gjorde han enligt åtalet.

Smugglade knark i julklapp

Men på E4 vid Armsjön söder om Sundsvall greps 49-åringen med drygt 800 gram amfetamin i bagaget. Narkotikan var inslagen som en julklapp och polisen fööstod inte först att det förväntade amfetaminpartiet fanns just i paketet.

Vid en senare husrannsakan hemma hos Lillemor Östlin i Skärholmen hittades ytterligare ett kilo amfetamin.

Östlin får det strängaste straffet – fyra års och sex månader bakom lås och bom för grovt narkotikabrott. Det innebär att hon, om domen står fast, får tillbringa sin tid bakom lås och bom fram till det år hon fyller 76.

Alla får fängelse

De övriga tre personer, alla 56 år – två män och en kvinna, den sistnämnda född i Härnösand – får alla fängelse i mellan två och två och ett halvt år för sin inblandning i härvan.

72-åriga Lillemor Östlin, som i romanen Hinsehäxan berättade om sitt liv med prostitution, droger och kriminalitet, är den svenska kvinna som suttit längst i fängelse. Hon har suttit på kvinnofängelset Hinseberg i nästan 25 år totalt, och också lyckats rymma därifrån flera gånger.

De senaste 20 åren förekommer hon under 27 avsnitt i kriminalregistret.

Älskarinna åt Geijer

Hon hävdar också att hon under närmare tio års tid var betald älskarinna åt socialdemokratiske före detta justitieministern Lennart Geijer under 60- och 70-talen.

Strax därefter avslöjades den så kallade Bordellhärvan – som egentligen var en omfattande och organiserad callgirlverksamhet. Dåvarande rikspolischefen Carl Persson skrev en promemoria till statsminister Olof Palme där han hävdade att justitieminister Geijer var en säkrhetsrisk.

Diariefördes aldrig

Geijer pekades ut som sexkund i härvan och eftersom några av de prostituerade kvinnorna var polskor som hade kontakter med KGB-officierare på den polska ambassaden utgjorde Geijer ett hot mot rikets säkerhet, menade Carl Persson i sitt PM.

Men PM:et diariefördes aldrig utan blev kvar i ett kassaskåp på Olof Palmes tjänsterum på regeringskansliet Rosenbad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hinsehäxan

Mer i ämnet