40 000 i hittelön för läkare

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör man allt för att hålla akutmottagningen för kirurgi och ortopedi på Sollefteå sjukhus öppen under sommaren. 40 000 kronor utlovas i hittelön till den som kan tipsa om en kirurg och ortoped som kan arbeta i sommar och som faktiskt får anställningen.

Bakom hittelönen ligger Soljobb.se som drivs av Majed Safaee.

– Hittills har vi lyckats rekrytera sju stycken läkare till sommaren. Nu fattas det två stycken för att ro allt i hamn. Det är därför jag utlyser hittelön, säger Majed Safaee som till vardags är kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

Krisen i Landstinget Västernorrland

40 000 kronor

För att kvalificera sig för hittelönen måste tipset komma in via hemsidan och personerna man tipsar om faktiskt få tjänsterna. 20 000 kronor utlovas för en kirurg och 20 000 ytterligare för en ortoped. Så sammanlagt rör det sig om 40 000 kronor.

– Pengarna kommer från en insamling vi hade. Först var det tänkt att pengarna skulle gå till läkarna som kommer till Sollefteå och aktiviteter för dem och deras familjer. Men nu måste vi använda pengarna till det här, säger Majed Safaee.

Riskerar att stänga

Bakgrunden till allt handlar om att akutmottagningen för kirurgi och ortopedi riskerar att stänga i sommar – detta på grund av personalbrist. Beskedet skapade uppståndelse och många ideella krafter, med Maeed i spetsen, har sedan dess arbetat hårt med att försöka lösa personalkrisen.

– Vi har inte tagit något officiellt beslut ännu. Det kommer vi att ta innan mars är slut, säger Nina Fållbäck Svensson, chef för specialistsjukvården, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet