Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man är rädd för att det ska bli inbördeskrig”, säger Hoppets stjärnas verksamhetschef Ulrika Kallin-Eriksson. I klippet berättar hon mer om läget på Haiti. Foto: Hoppets stjärna, Julija Sidner

Hjälporganisationen Hoppets stjärna om våldet i Haiti: ”Det är en katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Förtvivlan och rädsla för ett potentiellt inbördeskrig – så beskriver Hoppets stjärnas verksamhetschef Ulrika Kallin-Eriksson känslan efter den senaste tidens oroligheter på Haiti.

Den ockuperade skolan med cirka 500 elever i området är fortfarande i gängets våld.

För några veckor sedan kunde SVT Nyheter Västernorrland berätta om att en skola i huvudstaden Port-au-Prince ockuperats av kriminella. Skolan är en av sju i landet som drivs av Hoppets stjärna i Kärrsjö, norr om Örnsköldsvik.

Tusentals fångar fria

Igår nåddes verksamhetschefen Ulrika Kallin-Eriksson av uppdateringar om de nya händelserna i området.

– Det bara eskalerar hela tiden, det är blodigt och våldsamt. Gängen har släppt fler än 4000 fångar fria. De har också attackerat flygplatsen Toussaint Louvertures och tre plan fick projektiler på sig, berättar hon.

Vem som idag har kontroll över flygplatsen är oklart.

”Går inte att passera huvudstaden”

Ulrika Kallin-Eriksson berättar att de ännu inte har gett upp om den ockuperade skolan och att de övriga sex som ligger norr respektive söder om huvudstaden bedriver verksamhet som vanligt.

– Skolorna kan inte nå varandra, då det inte går att passera huvudstaden, men på landsbygden fungerar allt normalt. Det har inte nåt utanför huvudstadsgränsen.

Än har de inte gett upp om skolan som kontrolleras av kriminella gäng. Starta klippet och hör Ulrika berätta vad de vet i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.