Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett hundratal intagna valde att stanna kvar i fängelse. Hör dem berätta i klippet: ”Jag är den enda kvar i min cell”. Foto: Johnson Sabin

4 000 fångar fritagna på Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals fångar har fritagits i Haiti efter att ett fängelse stormats av beväpnade gängmedlemmar. Minst 12 personer ska ha dödats. Stormningen följer efter dagar av oroligheter där gängen vill avsätta premiärministern.

Beväpnade gängmedlemmar stormade ett fängelse i huvudstaden Port-au-Prince under natten mot söndagen. En stor majoritet av de 4 000 fångarna ska ha valt att rymma.

Dock ska många personer valt att stanna i sina celler för att undvika skottlossningar, rapporterar Reuters.

Flera döda

En av nyhetsbyrån AFP:s journalister, som gick in på fängelseområdet där grindarna var öppna på söndagen, uppger sig ha sett minst tolv döda kroppar liggande utanför fängelset.

Vissa av de fängslade är gängmedlemmar som har åtalats för inblandning i mordet på Haitis förra president Jovenel Moïse. Sedan han mördades 2021 har inga nya presidentval hållits i landet. Premiärminister Ariel Henry har sedan dess varit interimspresident.

Gäng vill se premiärministerns avgång

Landet härjas av våld och gängen kontrollerar nästan 80 procent av Port-au-Prince. Våldsamheterna eskalerade under torsdagen när Ariel Henry reste till Kenya för att diskutera den multinationella säkerhetsstyrka som planeras skickas till Haiti. Operationen som ska ledas av Kenya stöds av FN. Under fredagen meddelade Kenyas president William Ruto att länderna skrivit under ett avtal och ska arbeta för att snabbt få en styrka på plats.

När Ariel Henry lämnade Haiti för Kenya utlyste gängledaren Jimmy Chérizier en koordinerad attack mellan gängen för att avsätta premiärministern. Minst fyra poliser ska ha dödats och fem skadats efter skjutningar i Port-au-Prince. Gängmedlemmar ska även ha tagit över kontrollen av två polisstationer.

Efter flera dagars tystnad utfärdade Haitis regering ett uttalande under söndagen där de tackade ”befolkningen för deras lugn, trots de här mycket svåra tiderna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.