Foto: Per-Erik Ström SVT

Hockeyn i Härnösand jobbar mot psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa är en oerhört viktig fråga för AIK Hockey Härnösand. Nyligen bjöd idrotts in hockeyspelaren Jonathan ”Jonte” Hedström som själv haft ätstörningar för att föreläsa för Härnösands idrottsgymnasium. Och det är första steget i satsningen.

Drömmen om att lyckas inom sin idrott gör att många unga känner press och stress, vilket i sin tur kan leda till psykisk ohälsa.

Nu har en satsning på att synliggöra psykisk ohälsa inom idrotten dragits igång i Härnösand. AIK Hockey Härnösand är initiativtagare och i veckan arrangerades en föreläsning med hockeyspelare Jonathan Hedström, själv drabbad av psykiska besvär och ätstörningar, på idrottsgymnasiet i kommunen.

”Jätteviktigt”

– Jag tycker det var fantastiskt och jätteviktigt. Och det var en fin möjlighet att få komma hit. Psykisk ohälsa är ett ganska tabubelagt ämne, och vi måste prata om det och höra om det mer. Det var viktigt för mig att få höra vad Jonathan hade att säga,  säger Didi Daoud, elev vid idrottsgymnasiet.

– Jag tycket att allt han pratade om var viktigt. Hela bakgrunden. Om hur viktigt det är att äta rätt. Jag själv mår dåligt av all stress. Det är jobbigt, säger Melissa Hörnberg, också hon elev på skolan.

Vill skapa öppenhet

Föreläsningen är starten för ett initiativ från AIK Hockey Härnösand. Den ska ge reflektioner och väcka tankar. Men också ge trygghet och möjlighet för ungdomarna att prata om psykisk ohälsa.

– Vi har upptäckt att det är väldigt många unga som mår dåligt i dag. Vi har pratat ganska mycket om att vi måste göra någonting och försöka hitta verktyg för att kunna bemöta den här typen av problem. Vi vill skapa en öppenhet så att det känns okej att man får må dåligt. Vi kommer inte att tillåta att man inte tar upp det helt enkelt, säger AIK Hockeys ordförande PA Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.