Foto: SVT / arkiv

Hög medelålder i länets fullmäktigesalar

Uppdaterad
Publicerad

Få av landets kommunfullmäktige representerar sin kommuns befolkning om man ser till ålder och kön, det visar en sammanställning som SVT gjort.

I Västernorrland är Ånge sämst i klassen med både dålig könsfördelning och en hög medelålder bland fullmäktigeledamöterna. Kramfors och Sundsvall ligger betydligt bättre till.

SVT har med hjälp av statistik från SCB och Valmyndigheten jämfört kommunernas sammansättning när det gäller ålder och kön med hur sammansättningen ser ut i kommunfullmäktige.

I Kramfors är könsfördelningen 51-49 i procent bland fullmäktigeledamöterna mellan män och kvinnor, och i den kategorin kommer kommunen på tredje plats i landet när det gäller överensstämmelse mellan befolkningens sammansättning och dess representation i fullmäktige.

Stämmer överens

Medelåldern bland ledamöterna är 54 år, vilket också stämmer hyggligt överens med medelåldern bland de röstberättigade.

Sundsvall ligger på 18:e plats i landet när det gäller överensstämmelsen för medelåldern. Med könsfördelningen 52-48 ligger man 43:a i den kategorin – platsen närmast efter Örnsköldsvik, som har dock har betydligt sämre siffror när det gäller medelåldern i fullmäktige. Där hör kommunen till de sämsta i landet.

Äldre män styr Ånge

Timrå ligger inte heller något vidare bra till när det gäller medelåldern. Och ännu sämre är könsfördelningen, 59-41 i procent till männens fördel.

Sorgebarnet bland kommunerna i länet är Ånge. Där är både könsfördelningen dålig (63 procent män, 37 procent kvinnor) och medelåldern hög bland ledamöterna i fullmäktige.

Med 55 år i snittålder för kommunpolitiker hamnar Ånge på 281:a plats av landets totalt 290 kommuner när det gäller åldersfördelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.