Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elpriserna har höjts och väntas höjas ännu mer. Hör länsrådet Daniel Gustafsson om vilka åtgärder Länsstyrelsen kommer genomföra i vinter. Foto: SVT

Länsstyrelsens uppdrag: Hjälpa kommunerna genom elkrisen

Publicerad

Som en följd av de höjda elpriserna har regeringen beslutat att statliga myndigheter ska få ett utökat ansvar att minska energianvändningen i länen.

Det innebär att Länsstyrelsen ska erbjuda stöd till kommuner och regioner, och genomföra åtgärder för att dämpa elpriserna inför vintern.

Länstyrelsen kommer varje månad behöva redovisa sin elförbrukning, och hur många kWh de använt för varje lokal.

– Vi ska såklart titta över vår egen elförbrukning på Länsstyrelsen i Västernorrland, men vi ska framför allt samordna kommuner och regionen i deras arbete med att genomföra energieffektivisering, säger Daniel Gustafsson, länsråd i Västernorrland.

Kan försämras ytterligare

Det ekonomiska läget har försämrats drastiskt för kommuner och regioner runt om i landet. Enligt intresseorganisationen SKR är risken stor att läget kommer försämras ytterligare.

– Med de elpriser vi har idag, behöver vi vända på varenda sten, säger Daniel Gustafsson.

Hör länsrådet om det nya uppdraget som Länsstyrelsen tilldelats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.