Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ånge kommun drabbas av elpriserna. Men äger samtidigt 50% i ett vattenkraftverk, hör kommunchefen berätta. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Sänkt inomhustemperatur i kommunala byggnader – så ska Ånge möta elkrisen

Publicerad

Den senaste tidens inflation och höjda elpriser har gjort det ekonomiska läget tufft i många kommuner. I Ånge kommun har man börjat titta på att sänka temperaturen i vissa byggnader.

– Det är svårt, äldreomsorgen ska ju ha varmt och skolorna vill ha en bra arbetsmiljö, säger Mattias Robertsson Bly, kommunchef i Ånge.

SKR, Sveriges kommuner och regioner är övertygade om att situationen kommer att förvärras ytterligare under vintern.

I Ånge tittar man på att införa regleringar för kommunens fritidsanläggningar.

– Vi har både ishall och uppvärmd konstgräsplan, så då får man fundera på om man ska skjuta på isläggningen eller uppvärmningen någon vecka, säger Mattias Robertsson Bly.

Tjänar på elpriserna

Det som är anmärkningsvärt i Ånges fall är att kommunen tjänar pengar på de höga elpriserna. Kommunen äger 50 procent i ett vattenkraftverk, vilket genererar miljoninkomster.

Kan utesluta andra utvecklingsprojekt

Det finns en risk att nästa års budget påverkas av de höga elpriserna.

– Det kommer att bli en direkt påverkan på vilka andra utvecklingsprojekt vi kommer kunna bedriva, säger Mattias Robertsson Bly.

Så vill Ånge kommun tackla elkrisen, kommunchefen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.