Höga kvicksilverhalter i Ljungans vattensystem

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny undersökning visar på höga halter av miljögiftet kvicksilver i fisk i Marmen i Ljungans vattensystem.

Det är de första resultaten av en omfattande studie av miljögifter i Ljungans vattensystem som visar på höga halter av det giftiga ämnet i fisk från sjön Marmen.

– Ja, det visar att det är höga halter av kvicksilver i abborre och halterna är högre nedanför Matfors kraftverk än uppströms, säger Irene Hedlund på länsstyrelsen i Västernorrland.

Giftkusten

Kvicksilver är farligt för både människor och djur, och kan bland annat ge skador på centrala nervsystemet och njurarna.

Pappersbruk kan vara källan

Att halterna är högre nedströms Matfors kraftverk skulle kunna tyda på att det är utsläpp från det intilliggande, numera nedlagda, pappersbruket i Matfors som är källan till kvicksilvret.

– Vi undersökte fiberhaltigt sediment i Marmen och det är efter den arbetshypotesen vi går men vi kan inte säkert säga att det är därifrån det kommer, förklarar Irene Hedlund.

Kopplas till skogsindustrin

Kvicksilver är en vanligt förekommande förorening i sjöar och beror ofta på nedfall från luften men kan också kopplas till utsläpp från skogsindustrin. Halterna i Marmen ligger på en så hög nivå att tjänstemännen på länsstyrelsen reagerade.

– Jag kan inte på rak arm säga hur höga halterna är i jämförelse med andra sjöar men det ligger högt i Marmen, konstaterar Irene Hedlund som säger att det är en fråga för Livsmedelsverket om man kan äta fisken i Marmen.

Själv kan hon tänka sig att äta någon enstaka fisk från sjön.

Helhetsbild av miljögiftsituationen

Nu inväntar man svar på resten av undersökningen av vattenmiljön i Ljungan.

– Vi kommer med en rapport från det här projektet i januari-februari och då har vi en helhetsbild av hur miljögiftsituationen ser ut i det här området, säger Irene Hedlund.

Kort om kvicksilver

  • Kvicksilver (Hg) är ett flytande, metalliskt grundämne.
  • Ämnet har haft många användningsområden historiskt. Användes länge i amalgamfyllningar vid tandlagning.
  • Ett starkt miljögift som skadar människor, djur och miljö redan i låga halter.
  • Förbjudet i Sverige sedan 2009, med vissa undantag som t.ex. lågenergilampor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet