Absolicons vd Joakim Byström förhandlar just nu om en kinesisk storaffär. Foto: Kristoffer Lönnå

Hoppas på kinesisk miljonaffär

Uppdaterad
Publicerad

Härnösandsföretaget Absolicon är i slutfasen av förhandlingar med Kinesiska intressen om en order värd upp emot 25 miljoner.

Efter att i flera år byggt solfångare för hand i Härnösand, har nu Absolicons företagsledning beslutat satsa större.

– Vi har skissat på en halvautomatisk produktionslina, där en färdig solfångare kommer ut var femte minut, säger Joakim Byström, vd Absolicon.

Det är just den produktionslinjen som väckt intresse i Kina. Den kinesiska marknaden söker lösningar för industriell solvärme och fjärrvärmenät.

Förhandlingarna pågår och kan i bästa fall slutföras under hösten 2016. Orden har ett värde på mellan 20 och 25 miljoner, men Joakim Byström slänger in en brasklapp.

– Vi är luttrade, vi har haft många intressenter som dragit sig ur, men det som är bra med Kina är att även om inte just den här förhandlingen går i mål finns andra intressenter där för Absolicon, säger Joakim Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.