Nya porrsurfarlistor en bluff

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen publicerade företaget JD Finance Limited en ny lista på nätet på personer och företag – varav ett 150-tal från vår region – som man påstår ha porrsurfat utan att betala för det. Men listan är densamma som tidigare – den enda skillnaden är att de som betalat plockats bort.

På JD Finance Limiteds webbplats förklarar man att de som laddat ner porr från deras sida utan att betala, trots fakturor och påminnelser, hängs ut med namn och personuppgifter på företagets webbsajt.

Företaget hävdar sin fulla rätt att agera som de gör, och formuleringarna är hotfulla.

Porrbluff

Namnpubliceringar

Det här är nästa steg i företagets strategi att få betalt för de fakturor man skickat till tusentals svenska privatpersoner och företag som man hävdar ha varit in på webbsajten och laddat ner porr i datorn eller i mobilen.

I förra veckan publicerades namnen på 1300 personer och företag i landet – varav 93 i Västernorrland och 49 i Jämtlands län – som JD Finance Limited påstår ha porrsurfat utan att betala.

Klockan 18 på söndagskvällen skulle en ny lista med porrsurfare som påstås ha laddat ner material från företagets sajt och sedan vägrat betala trots påstötningar.

Nästan samma lista

Det gjorde man också. Men ändå inte.

Listan är nämligen identisk med den som publicerades förra veckan. Den innehåller samma namn – med några undantag.

Den nya versionen saknar nämligen fem västernorrlänningar och en jämte, jämfört med ursprungsversionen.

En inte alltför vågad gissning är att de personer som nu strukits på listan fallit till föga för företagets hot och betalat sina fakturor.

Öviksbo fick två fakturor

Anders Bjärnfjäll i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik fick två olika fakturor från samma företag, och är helt oförstående. Han har polisanmält saken, och vägrar betala trots hoten.

– Om jag inte betalar hotar de med att gå till inkasso och till kronofogden. På en av fakturorna har jag fått påminnelse och krav. Men jag har inte betalat en krona, och tänker inte göra det heller, säger Anders Bjärnfjäll.

– Men det känns fruktansvärt att få sån här skit skickad till sig. Man känner sig utpekad och skyldig fast man inte har gjort något, säger han.

Polisen menar att det handlar om rena bluffakturor och att man inte ska betala dem – däremot polisanmäla avsändaren, om man inte beställt de varor och tjänster som man krävs på betalning för.

”Bestrid fakturan”

– Det handlar om försök till bedrägeri. Sedan kan ju de här namnpubliceringarna på nätet också vara brott mot personuppgiftslagen eller alternativt förtal, säger Börje Öhman, informationschef för polisen i Västernorrland.

Han säger att man alltid ska bestrida fakturor som inte har någon verklighetsförankring:

– Man ska stryka ett streck över texten på fakturan, skriva ”bestrids” på den, göra en kopia som man själv behåller och skicka tillbaka originalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Porrbluff

Mer i ämnet