Företagaren har svindlat förr

Uppdaterad
Publicerad
Det har kommit in tusen anmälningar mot företaget som skickat ut räkningar för porrsurfning men det är inte första gången företagaren
är i farten i vårt område.

Företagaren förekommer i en lång rad internetskojerier under 2000-talet, och det är inte första gången Mittnytt berättar om människor hamnat i kläm. För tio år sedan var det 82-årige Gunnar Nordvall  i Timrå som fått räkningar för att ha porrsurfat.

– Jag är gift. Jag har aldrig ens tänkt i dom banorna. Det är kränkande, sa Gunnar då 2002, när vi träffade honom.

Samma blufföretagare

Idag tio år senare dyker samma internetföretagare upp på nytt. Nu pekas han ut som den ansvarige för den misstänkta svindeln i mångmiljonklassen som Mittnytt berättat om under ett par dagar.

I Sundsvall har en familj krävts på 900 kronor för att den 15-åriga dottern ska ha tittat på porr på internet. Enligt familjen är det rent nonsen, ingen i familjen  har någonsin besökt porrsajten. Deras historia bekräftas av polisen i Skåne som utreder den misstänkta svindeln. Polisen talar om ett storbedrägeri. Det kommer in mellan 30 till 50 anmälningar per dag och högen har växt till tusen polisanmälningar mot företaget.

Bondfångeri på nätet

Mittnytt har varit i kontakt med företagaren som hävdar att verksamheten är seriös och följer lagen. På frågan om det inte rör sig om rent bondffångeri säger företagaren:

– Det finns inget olagligt i vårt sätt att bedriva verksamhet. Givetvis vill vi locka kunder men sajten är uppbyggd enligt konstens alla regler, säger Dennies Pettersson.

Det är oklart hur företaget registrerar kunder och hur man hittar adressuppgifter för att skicka ut sina krav. Polisen har sina teorier men vill inte berätta om detaljerna för Mittnytt. Däremot säger Malmöpolisen att många så kallade kunder betalat utan att klaga. Ingen vill förknippas med porrsidor på internet och drar sig sannolikt för att anmäla företagets metoder. Enligt polisen är det vanligt att antalet som betalar frivilligt kan vara 4 – 5 gånger så högt som antalet anmälningar.

Gunnar slapp..

Det skulle innebära att företaget drar in mångmiljonbelopp på sina metoder.

– Det är helt klart oseriöst. Inget företag bedriver en verksamhet som orsakar hundratals, till och med tusentals polisanmälningar. Mitt råd är att bestrida fakturan och polisanmäla företaget, säger Magnus Nilsson, kommissarie vid Malmöpolisen.

Vi kan för övrigt berätta att det var just det som Gunnar Nordvall i Timrå gjorde för tio år sedan. Och han slapp betala...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Porrbluff

Mer i ämnet