Lillemor Rodling, är en av de härnösandsbor som överklagat beslutet.

Hotellplanerna på Kanaludden i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen gällande hotellbygget på Kanaludden i Härnösand. Kommunens beslut att säga ja till detaljplanen har överklagats av både privatpersoner och organisationer.

– Man kan inte smälla upp en USA-inspirerad, skyskrapeliknande byggnad av det här slaget kloss i kloss med vår äldsta bebyggelse, säger Lillemor Rodling, som är en av de härnösandsbor som överklagat beslutet.

Grönt ljus i fjol

I november i fjol gav kommunfullmäktige i Härnösand grönt ljus till ett hotellbygge på Kanaludden intill simhallen och man hoppades på byggstart under 2017.

Hotellets placering har väckt debatt och kritikerna menar att ett viktigt rekreationsområde förstörs. Fullmäktigebeslutet har överklagats av privatpersoner, företag och Härnösands naturskyddsförening. Förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen pågick under torsdagen och avslutades med syn på den tänkta platsen för bygget.

Stor skugga över Östanbäcken

– Jag ifrågasätter hotellbyggets placering och den storlek, som jag tror kommer att förstöra helhetsbilden av Härnösand som en bevarad, mindre residensstad. Man kommer att lägga en stor skugga över hela Östanbäcken och få bort ett grönområde. Jag tycker att det är fel plats att lägga det på, säger Lars Sjöberg, som var vittne under förhandlingarna och är engagerad i byggnadsvårdsfrågor.

LÄS MER: Hotellbygge allt närmare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.