Frontalkollisionen mellan de båda bilarna – som körde mot varandra i hög fart – blev mycket kraftig. 16-årige Jasmine Berglund lider fortfarande svårt av de men hon fått efter olyckan. Foto: Räddningstjänsten

Även hovrätten utdömer skyddstillsyn efter Kramforskraschen

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes de till skyddstillsyn med samhällstjänst efter en våldsamma bilkraschen i Kramfors förra hösten som höll på att kosta 16-åriga Jasmine Berglund livet.

På måndagen slog hovrätten fast att det är en lämplig påföljd för de båda bilförarna, som var 18 och 19 år vid olyckstillfället. Hovrätten rabatterar till och med straffet och sänker antalet timmar i samhällstjänst för de båda.

Enligt polis och åklagare var det ett så kallat chicken race, när två bilförare kör rakt mot varandra, som orsakade den svåra frontalkrocken i Kramfors i september i fjol när flera ungdomar skadades allvarligt.

En av dem, den då 16-åriga Jasmine Berglund, skadades livshotande och vårdades på sjukhus i över ett år. Hon har nu fått komma hem men hennes skador har gett henne svåra men för livet.

Bilkrasch i Kramfors

Efter polisutredningen av olyckan väcktes åtal mot de båda bilförarna, 19 och 20 år gamla i dag, för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppssskada.

Ville ha strängare straff

När målet var uppe i Ångermanlands tingsrätt i försomras dömdes bägge till skyddstillsyn med samhällstjänst och 60 000 kronor i skadestånd till Jasmines Berglund familj. Domen upprörde Jasmines föräldrar Tina och Jerry Berglund som ansåg att påföljderna var alldeles för milda.

Jerry Berglund sa till SVT i samband med rättegången i tingsrätten att de utdömda skadestånden inte står i proportion till den skada offren lidit, och de båda förarna borde ha fått ett kännbart straff, ”som gör att de förstår vad de har gjort”.

En av de dömda unga männen nekade till brott och tidigare i december gick målet upp i Hovrätten för nedre Norrland.

På måndagsförmiddagen kom hovrättens dom och den innebär alltså att domen i det stora hela står fast. Med tanke på de båda förarnas låga ålder vid olyckstillfället anser inte hovrätten att fängelsestraff ska komma på fråga.

Sänker straffen något

Hovrätten värderar också själva påföljden lite annorlunda än tingsrätten, som ansåg att brottens straffvärde motsvarade tio respektive åtta månaders fängelse om fängelse hade kommit på fråga. Hovrätten bestämmer att de aktuella brotten motsvarar åtta respektive sex månader i fängelse.

Därför sänks också antalet timmar i samhällstjänst som de båda unga männen dömts till. 20-åringen får 180 timmar i stället för 200 timmar, och 19-åringens påföljd sänks från 160 till 140 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet