– Vårt mål är att personen i fråga ska komma tillbaka i arbete. Men om det inte finns ett arbete i kommunen som medarbetaren kan utföra då är det övriga arbetsmarknaden som gäller, säger HR-direktör Karin Rystedt.
Målet med en rehabiliteringsprocess är att den anställde ska komma tillbaka till arbete. Medarbetare och chef gör tillsammans en rehabiliteringsplan och enligt kommunen kan det handla om anpassningar av arbetsuppgifter för att underlätta för den sjuke.
Rehabilitering – inte sjukvård
Karin Rystedt betonar att rehabiliteringen ska vara kopplad till arbetet.
– Vår rehabilitering handlar ju om arbetslivsinriktad rehabilitering medan hälso- och sjukvården ska behandla det medicinska tillståndet. Det är inte arbetsgivarens uppgift.
Omplacering möjlig
Men ibland bedöms man inte kunna komma tillbaka till sitt ordinarie arbete. Då undersöker arbetsgivaren om det är möjligt med förflyttning, först inom den aktuella förvaltningen. Går inte det börjar en omplaceringsutredning för att se om det finns andra möjliga arbetsuppgifter i kommunen.
”Alla lediga arbeten hos arbetsgivaren under en begränsad period matchas mot medarbetaren utifrån kompetens, krav och funktion”, skriver Robert Weidman, HR-strateg på koncernstaben på Sundsvalls kommun i ett mail.
Fler anställningar avslutas
Kommunen har under 2017 avslutat betydligt fler anställningar som kan kopplas till ett rehabiliteringsärende, än de två åren innan. I fjol var det 52 ärenden, minst en fördubbling från föregående år.
– Tidigare har ärenden legat länge utan att vi drivit rehabiliteringsprocessen framåt. Vi jobbar mer aktivt nu och då blir resultatet ibland att vi kommer till vägs ände i rehabiliteringsarbetet, säger Karin Rystedt.
Bristande samarbete
Enligt Kommunal fungerar samarbetet mellan kommunernas förvaltningar dåligt när det gäller förmågan att hitta nya arbetsuppgifter åt de berörda.
– Tyvärr samarbetar ju inte förvaltningarna över gränserna. Man skulle kanske behöva helt andra arbetsuppgifter, men det är tvärnit, säger Carina Melander som är huvudskyddsombud på Kommunals vård- och omsorgssektion i Sundsvall.
Finns förbättringsområden
HR-direktören medger att det finns brister på den punkten
– Vi har identifierat att det här är ett förbättringsområde. Det är inte tvärnit, men vi ska jobbar mer utifrån ett helhetsperspektiv, säger Karin Rystedt.