Ann Wallin och hennes bästa vän på dagarna, hunden Theo Foto: SVT

Ann fick brev om uppsägning efter lång sjukskrivning

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre års sjukskrivning ser arbetsgivaren ingen annan lösning än att säga upp 60-åriga läraren Ann Wallin.

– Jag tycker att det är skämmigt som man behandlar sina anställda, säger hon.

Hon valde yrket för att hon gillar att jobba med barn och att lära ut saker. Men arbetet som matte- och NO-lärare på en mellanstadieskola i Sundsvall blev tuffare och tuffare. För drygt tre år sedan blev hon sjukskriven.

– Jag var så sjukt trött. Det var som att huvudet inte fungerade på mig längre.

Pressat arbete

Hon beskriver ett kaos på arbetsbordet och en allt mer pressad arbetssituation. Hon började ta med arbete hem, på kvällar och helger.

– Jag ville ju så gärna jobba kvar, men det är svårt att räcka till. Det gick en månad och det var som om rullgardinen gick ner. I två månader kändes det som om jag bara sov.

Sjukdom räknas som personliga skäl

Hennes bild är att den höga arbetsbördan tillsammans med en tidigare diagnos som ger henne värk och smärta, blev för mycket. Efter drygt tre år har hon inte fått tillbaka arbetsförmågan och nu vill hennes arbetsgivare, Sundsvalls kommun, avsluta hennes anställning av ”personliga skäl”. I det här fallet är sjukdom det personliga skälet.

Brevet som Ann fick av sin arbetsgivare Foto: SVT

– Den krassa verkligheten är att man i dag säger upp folk som är långtidssjukskrivna. Om man sedan tycker att man gjort ett rehabarbete så vet jag inte vad det är. Jag känner inte att de gjort något för mig i alla fall, säger Ann Wallin.

Rehabilitering och omplacering

Enligt lag har arbetsgivaren ett rehabiliteringsansvar. Om man inte kan komma tillbaka till sin ordinarie tjänst görs en omplaceringsutredning. Är även den resultatlös så kan långtidssjukskrivning vara saklig grund för uppsägning, enligt en dom i Arbetsdomstolen.

– Jag känner inte att man får stöd och hjälp att komma tillbaka, som det så fint heter att man ska rehabiliteras tillbaka till arbete.

Besked i rekommenderat brev

Beskedet att barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall vill avsluta hennes tjänst fick hon i ett rekommenderat brev. Det var väntat, men besvikelsen går inte att ta miste på. 

– Det känns som att man ska vara en övermänniska för att duga. Det borde finnas möjlighet för alla att jobba och det borde bli billigare i längden för samhället, säger hon.

Så säger lagen om uppsägning

En uppsägning måste, enligt LAS, lagen om anställningsskydd, vara sakligt grundad. Den kan bero på arbetsbrist eller på personliga skäl. Om det finns rimliga möjligheter för arbetsgivaren att erbjuda arbetstagaren ett annat arbete anses uppsägning inte vara sakligt grundad.

Uppsägning på grund av personlig skäl ska grunda sig i arbetstagarens lämplighet att utföra det arbete som krävs. En typsituation där uppsägning på grund av personliga skäl kan bli aktuell är sjukdom. Att enbart säga upp någon på grund av sjukdom är i regel inte en saklig grund om arbetstagaren inom kort kommer kunna utföra arbetet.

För att saklig grund ska föreligga måste arbetsgivaren först uppfylla sina skyldigheter vad gäller rehabilitering, arbetsanpassning och omplacering.

källa: lawline.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.