Barnskötarna Elisabeth Nordell och Susanne Hallberg i Matfors Foto: Anna Beijron SVT

Elisabeth och Susanne tillbaka på heltid

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Språngbrädan ska minska sjukfrånvaron bland personalen inom barnomsorgen i Sundsvall är det tänkt. Och man verkar vara på god väg.

– Skillnaden har blivit att jag mår bättre och jag sover bättre. Inte allt har blivit bättre men många saker, berättar barnskötaren Elisabeth Nordell som deltar i projektet.

Hon arbetar på Ängoms förskola i Matfors och tillsammans med kollegan Susanne Hallberg har hon deltagit i projektet i snart ett år. Totalt har ett 20-tal medarbetare inom Matfors-Stödeområdet fått chansen till individuell coachning och gruppträffar.

Sjukfrånvaro

Hållbar förändring

Båda är nu tillbaka på heltid. För Susannes del hade hon mycket korttidsfrånvaro en period när hon drabbades av upprepade infektioner.

– Jag känner att jag är mycket piggare och att det blir naturligt med motion. Man vill ju ha en livstilssförändring som är hållbar och att den är utifrån min nivå, konstaterar Susanne.

– Vi har fått mycket hjälp av våra coacher. Det har handlat om träning, kost och återhämtning, säger Elisabeth.

Aldrig ge upp!

Elisabeth har varit sjukskriven på grund av värk och senare också på grund av depression när hennes man gick bort. Men efter några bakslag känner hon att hon börjat hitta tillbaka till en fungerande vardag. 

– Det är fantastiskt egentligen. Man behöver den där pushen som vi fått av våra coacher. Jag har lärt mig att man inte ska ge upp!

För stora barngrupper

Båda har jobbat i över 20 år inom förskolan och trivs med sina arbeten. Men arbetsförhållandena har blivit tuffare och en sak skulle de båda vilja ändra på i grunden. De skickar en uppmaning till politikerna som fördelar resurserna.

– Jag tror att det måste bli mindre barngrupper om personalen ska orka och för barnen. Jag tror inte att de mår så jättebra jämt, säger Elisabeth och Susanne instämmer.

– Det är ett stressande moment och svårt när man är uppåt 20 barn i en grupp. Som personal har man dåligt samvete för att man inte hinner med alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukfrånvaro

Mer i ämnet