– Vi har jobbat successivt med att prova saker i mindre skala för att få det hanterbart, säger Fredrik Mattson som numera är verksamhetschef för hemtjänsten.
Han anställdes först som projektledare/utredare och fick i uppdrag att ”öka frisktalen i hemtjänsten”. Så heter också rapporten där en rad åtgärder listas.
Bry sig om
– Det viktigaste har nog varit att hålla kontakt med den sjukskrivne och visa intresse så att man känner att man är behövd på jobbet, säger han.
Han lyfter också fram att man på vissa enheter testat att jobba två av fem helger i stället för varannan. Och en tredje viktigt faktor har varit möjligheten för arbetstagarna att påverka sin egen vardag.
– I mindre skala har vi provat att arbetsgrupper får planera sina egna turer, att arbetsgruppen tar ansvar för det, säger hemtjänstchefen.
Halverad frånvaro
Sjukskrivningarna i kommunen låg på 6,6 procent 2014 och sedan runt 6 procent under 2016 och 2017. Men inom hemtjänsten har frånvaron varit betydligt högre, närmare 15 procent.
Genom intervjuer, enkäter och genomgång av aktuell forskning togs förslag till förbättringar fram. Metoderna är beprövade och fungerar väl menar Fredrik Matsson.
– Vi har varit nere på sex, sju procent. Vi är helt rätt ute känns det som och det är viktigt att alla är med på det. Det är då det blir framgångsrikt.
Bättre för alla
Han konstaterar också att kvaliteten på arbetet blir bättre när ordinarie personal är i tjänst.
– Det blir kontinuitet, de känner brukarna och kan verksamheten och då blir kvaliteten högre också.
Åtgärder inom hemtjänsten i Härnösand
1) Utbildning av chefer
2) Arbetsmiljöfrågor lyfts på möten
3) Förankra rutiner kring sjukskrivning
4) Bättre samverkan HR, företagshälsovård, fack och Försäkringskassa
5) Enhetschefer finns nära medarbetarna
6) Kompetensutveckling för medarbetare
7) Möjlighet att påverka sitta arbete
8) Se över scheman. Färre helger och färre delade turer
9) Stärka gruppkulturen och kamratskapen
10) Kontakt med den sjukskrivne och återgång till deltid
11) Hållbar vikarieförsörjning
12) Tydliga regler och riktlinjer
13) Hålla projektet levande