Foto: TT/montage

Satsningen som ska göra personalen friskare

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun har allvarliga problem med hög sjukfrånvaro. Något som är mycket kostsamt och dessutom tär på personalen. Nu försöker man vända trenden.

Bakom siffrorna döljer sig hög sjukfrånvaro bland kommunanställda inom bland annat vård- och omsorg och inom utbildningsförvaltningen. Därför bestämde man sig för att testa en ny metod för att få ner sjukskrivningstalen. I snart ett år har projektet pågått bland förskolepersonal  i Matfors och Stöde.

– Vi startade i maj och sjukskrivningarna backade direkt, säger Gudrun Forslund, HR-strateg inom barn- och utbildning.

Sjukfrånvaro

”Jättebra respons”

Sjukfrånvaron inom förskolan låg på höga 16 procent 2016 och det var svårt att hitta vikarier när kommunen beslutade att satsa på hälsoprojektet ”Språngbrädan”. Ett 20-tal anställda inom förskoleverksamheten i Matfors och Stöde erbjöds att gå med.

– Vi har fått en jättebra respons. Det var till och med fler som ville gå med än det fanns platser, säger Gudrun Forslund.

Löste vikariefrågan

Lösningen blev att anställa fler som kunde täcka upp för frånvaron. Samtidigt som man gjorde riktade hälsoinsatser mot de som var mycket sjukskrivna.

– Vi gjorde en överanställning av barnskötare som har fungerat som ett resursteam. Vi halverade antalet vikarier direkt och det är en jättestor vinst och en trygghet för personal, barn och föräldrar med samma ansikten.

Ändrade beteenden

Hälsosatsningen har skötts av ett externt företag. Personalen har träffats i grupp och tanken är att få till en beteendeförändring.

– Det kan handla om stress, kost eller träning. Tanken är att hålla i det och få till en uppföljning i ett år till.

Sprids i hela kommunen

Under projektets gång har den upprepade korttidsfrånvaron minskat från 16 % till 10 % på de utvalda förskolorna. Nu testas Språngbrädan i fler förskoleområden.

– Faller det väl ut ska alla förskolor igång med projektet efter sommaren, säger Gudrun Forslund.

Det finns också planer på att testa modellen för fler yrkeskategorier i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukfrånvaro

Mer i ämnet