Foto: SVT/Bernt Ekdahl TT

Kommunal: ”Man orkar inte ett helt arbetsliv”

Uppdaterad
Publicerad

Förslitningsskador, värk och stress drabbar många av Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen i Sundsvall. Det är en del av verkligheten bakom en av landets högsta sjukskrivningssiffror.

– Det är förfärliga siffror. Jag tror att det beror på underbemanning och scheman. Vi mår ganska dåligt på jobbet, säger Kommunals sektionsordförande för vård och omsorg Åsa Selander.

Hon försöker hitta en förklaring till varför sjukskrivningssiffrorna i kommunen fördubblades från 2010 till 2016. Det året, 2016, var 9,7 procent, eller 700 av kommunens anställda dagligen hemma på grund av sjukdom.

Sjukfrånvaro

”Putsat siffrorna”

I fjol minskade sjukskrivningar till 9,0 procent. Men från fackligt håll är man tveksam till om det verkligen är ett trendbrott.

– Det är en sanning med modifikation för vi vet att det i fjol skedde ett stort antal utköp, eller att man löst ut långtidssjukskrivna, och det har putsat siffrorna neråt, menar Åsa Selander.

Helgjobb och delade turer

Långtidssjukfrånvaron i kommunen har minskat men samtidigt ökar korttidsfrånvaron.

– Man orkar inte jobba varannan helg med delade turer. Det är för lite återhämtning helt enkelt, menar Åsa Selander.

Många av Kommunals medlemmar inom vård och omsorg drabbas av förslitningsskador och stressrelaterade åkommor. Och det är inte ovanligt att det är personer ”mitt i livet” som drabbas.

– Vi ser frozen shoulders, onda ryggar och nackar och det är direkt på grund av våra arbetsmiljöer.

Samtal direkt

Nu hoppas hon att kommunens arbete med att ta itu med de höga frånvarosiffrorna ska ge resultat.

– Cheferna måste ta samtalet med den sjuke direkt. Det är en ny process där man tar tag i problemen tidigare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukfrånvaro

Mer i ämnet