Foto: SVT/montage

Kraftigt ökad sjukfrånvaro i Sundsvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfrånvaron i Sundsvalls kommun ökat markant de senaste åren. Frånvaron 2016 var den klart högsta i länet och bland den högsta i landet.

– Det som behövs för oss är ett heltäckande arbete som finns på varje arbetsplats i kommunen, säger den nytillträdda HR-direktören Karin Rystedt.

2016 låg sjukfrånvaron i Sundsvalls kommun på 9,7 procent. Bara Strängsnäs och Ljusdals kommun hade högre siffror med en frånvaro på 10,2 procent.

Val 2018 Sundsvall

Långsiktigt arbete

HR-direktören i Sundsvall som började sin tjänst för ett par månader sedan säger att en av hennes viktigaste uppgifter är att försöka vända den negativa trenden och minska sjukfrånvaron.

– Det är ett långsiktigt arbete, för det är inte en utveckling man vänder snabbt.

Liten ljusning

Det är från 2010 och framåt som sjukfrånvaron ökat kraftigt bland de anställda i Sundsvalls kommun. 2010 låg den på 4,9 procent. Ökningen gör att Sundsvall ligger långt över rikssnittet för kommuner och landsting som ligger runt 6,5 procent.

Men HR-direktören ser ett ljus i mörkret. Under 2017 har frånvaron minskat till 9 procent. 

– Vi har ett otroligt stort fokus på det här nu och vi ser att det stagnerat. Vi hoppas att vi brutit trenden.

Höga kostnader

Målet är att sänka sjukfråvaron till att ligga i nivå med rikssnittet inom några år. HR-direktören framhåller att det finns ett starkt samband mellan ledarskap och arbetsmiljö och framhåller att man nu satsar på att förbättra arbetsmiljöarbetet på samtliga arbetsplatser i kommunen.

– Det är väldigt höga kostnader förknippade med sjukfrånvaro så vi har mycket att vinna på att vi kommer tillrätta med det här, säger Karin Rystedt.

Arbetsmiljö och rehabilitering

Fokus ska ligga på det systematiska arbetsmiljöarbetet och insatser för att förebygga sjukfrånvaro. Men hon vill också samordna insatserna för de som redan blivit sjuka.

– Många som lyckats sänka sjukfrånvaron har jobbat framgångsrikt med rehabilitering. Där har vi mycket att vinna på att få till en enhetlig arbetslivsinriktad rehabilitering i kommunen.

SJUKFRÅNVARO KOMMUNALT ANSTÄLLDA

                      2014 2015 2016 2017

Härnösand        6,6            –        6,2 6,0

Kramfors           6,5 7,5 7,6 7,6

Sollefteå            6,7 6,8 7,4 7,0

Sundsvall          7,4 8,7 9,7 9,0

Timrå                 5,6 6,3 7,3 7,2

Ånge                    –          7,3 7,6 7,3

Örnsköldsvik     6,1 6,8 7,1 6,7

Rikssnitt sjukfrånvaro kommuner och landsting 2016 6,5 procent

Rikssnitt sjukfrånvaro i kommunerna 2016 7,2 procent

källa: Sveriges kommuner och landsting (SKL samt kommunerna själva)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sundsvall

Mer i ämnet