Kommunhuset i Sundsvall Foto: SVT

Sjuklön för 49 miljoner i Sundsvalls kommun

Publicerad

På fem år har sjuklönekostnaderna för arbetsgivaren Sundsvalls kommun ökat kraftigt. I fjol låg kostnaden på 49,3 miljoner. 

– Det är stora summor det rör sig om. Vi har och har haft en väldigt hög sjukfrånvaro i Sundsvalls kommun och det är orsaken till att kostnaden ökar, säger Karin Rystedt som är HR-direktör i Sundsvalls kommun.

Karin Rystedt, HR-direktör i Sundsvalls kommun Foto: Anna Beijron SVT

Vi har tidigare berättat om de höga sjukskrivningstalen i Sundsvalls kommun som är bland de högsta av alla landets kommuner och landsting. Drygt nio procent.

35-procentig ökning

Förutom att det är svårt för både den enskilde och verksamheten är det också mycket kostsamt för samhället. I Sundsvall betalades 12,9 miljoner kronor mer i sjuklön ut 2017 jämfört med 2013. Det är en ökning på 35 procent.

Siffror på utbetald sjuklön i Sundsvalls kommun Foto: SVT

– Vi har allt att vinna på att få ner sjukfrånvaron. Det handlar ju inte bara om pengar utan om mänskligt lidande också och våra medarbetare behövs ju på jobbet.

Arbete för att minska sjukfrånvaron

Totalt betalades drygt 49 miljoner kronor ut i sjuklön till anställda i Sundsvalls kommun under 2017. Men HR-direktören säger att den kraftiga sjukökningstakten har stagnerat och hoppas också att kostnaderna därmed ska minska framöver.

– Absolut och det finns mycket som tyder på ett tidigt och aktivt rehabiliteringsarbete då motverkar det långa sjukfall, säger Karin Rystedt.

SJUKLÖN

Sjuklön betalas av arbetsgivaren de första två veckorna av en sjukskrivning. Den är 80 procent av lönen.

För dag 15 och framåt får du sjukpenning från Försäkringskassan. Den motsvarar knappt 80 procent av lönen maximerat till en årslön på 7,5 prisbasbelopp.

Om din arbetsgivare har kollektivavtal får du dessutom sjuklön från din arbetsgivare. Den sjuklönen är tio procent av din lön dag 15-90.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.