– Det handlar om att informera mig om företagets förutsättningar i framtiden. Vi behöver ha en stark försvarsindustri för att upprätthålla kompetensen i vår egen försvarsmakt, säger Hultqvist efter besöket på BAE.
– Från regeringens sida ser vi det som viktigt att vi tillsammans arbetar internationellt för att få genomslag för våra produkter.
Utbildningsorter i länet
Socialdemokraterna vill stärka totalförsvaret men hur det kan påverka länet som ju har en del gamla regementsorter är enligt Hultqvist för tidigt att säga. Än så länge är det bara Gotland som pekas ut som ett område där den militära närvaron ska stärkas.
– Vi har en försvarsberedning som jobbar med den här typen av frågor och de kommer med sitt förslag i slutet på våren 2019.
Efter besöket i Örnsköldsvik bar det vidare söderut för ministern och hans följe. Först till Dockstavarvet, som tillverkar båtar för både militära och civila ändamål, och därefter till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på Sandö. MSB-besöket hade fokus på utbildning av deltidsbrandmän.
Hur ska man få fler att bli deltidsbrandmän?
– Det är naturligtvis en fråga om villkor men också om att ge ökade utbildningsmöjligheter och det är något vi sagt från regeringens sida att vi ska göra.
Koppling till försvaret
Frågan om brandpersonal har förstås aktualiserats efter sommarens stora och svåra skogsbränder i Sverige.
– Vi behöver se över mycket av erfarenheterna från dem och utifrån det se över hur vi skapar en robustare organisation. Det gäller utrustning, samlade resurser, ekonomi och personal. En helhet. Dessutom handlar det om kopplingar till andra myndigheter och där är försvarsmakten en viktig del.