Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hunden Shanti, med fläckar på magen, till vänster. Till höger synd hunden Cazai tillsammans med sin ägare Ove Näslund, som berättar om de besvärliga fläckarna. Foto: Ann Forsberg/Anna Beijron, SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Hundägare larmar om svåra fläckar: ”Går inte att avfetta hunden”

Uppdaterad
Publicerad

Hundägare i Selånger, Töva och Huljen utanför Sundsvall slår nu larm om stänk från vägarna i området som fastnar på hundarnas tassar och i pälsen.
– De blir alldeles kladdiga och det är något som i stort sett inte går bort, man drar in det i huset, berättar Ove Näslund som bor i Påläng.

Flera hundägare SVT varit i kontakt med berättar om upprepade problem med svarta fläckar på sina hundar. Det beskrivs som kletigt och i stort sett omöjligt att få bort.

Fläckarna är kvar på hunden Cazais tassar. Foto: Anna Beijron /SVT

– När det kommer på golvet kan vi ju ta avfettning men det går ju inte att avfetta hunden, säger Ove Näslund som har hunden Cazai, en Rhodesian ridgeback med tydliga fläckar på tassarna.

Kämpar med diskmedel 

Även Ann Forsberg som bor i Selånger har märkt av problemen på sin strävhåriga tax Shanti.

– Det har varit väldigt besvärligt. Vi kämpar på med diskmedel, galltvål och smör, berättar hon.

Klet från vägen på hunden Shantis mage. Foto: Ann Forsberg

Oklar orsak

Men vad är det som fastnat på hundarna? Det är omöjligt att säga, enligt Trafikverket. Men hundägarna misstänker att saltlaken som använts vid halkbekämpningen denna vinter har bidragit till problemen och gjort att ämnen frigörs från asfalten. Normalt sett sandas de båda vägarna.

På Trafikverket tror ansvarig projektledare inte att saltet är orsaken.

Saltlake mot halka

Kan saltlaken ha med det hela att göra?

– Det är svårt att säga, men saltlake använder vi också på andra vägar som har motsvarande beläggning och har aldrig hört om sådana problem på de ställena, säger Kristofer Engstrand, som är ansvarig projektledare på Trafikverket.

Hör mer om hans förklaringar här och hundägarnas resonemang i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer