Foto: SVT/TT

Hundratal extremister i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det bedöms finnas 3 000 våldsbejakande extremister i Sverige. Ett hundratal finns enligt Säkerhetspolisen i norra Sverige.

Efter stockholmsattentatet i våras har polisen nu fått uppgifter från Säkerhetspolisen om personer i landets som kan utgöra ett konkret hot. Uppgifterna att det rörde sig om flera tusen väckte uppseende och nu har detaljerna nått den vanliga polisen.

I norra Sverige rör det sig om ett hundratal ”hotaktörer” varav ena hälften bedöms vara islamistiska extremister och den andra hälften högerextremister. Det finns en tredje kategori också, men i norra Sverige bedöms det inte finnas några vänsterextremister i betydande omfattning.

Konkreta namnlistor

Polisen fått konkreta namlistor.

– Det som sker just nu är att vi försöker att trycka ut de här listorna så att uppgifterna blir kända i hela polisorganisationen. I steg två kommer vi också att jämföra den nya informationen med den information som vi redan har inom polisen, säger Pär Lindmark, chef för polisens underrättelseenhet i polisregion Nord.

SVT: Vilka orter nämns i norra Sverige?

– Det är ganska utspritt i hela regionen. Det finns inga kluster och ingen markant koncentration till de större städerna utan även mindre orter förekommer. Det är kort sagt väldigt blandat, säger Lindmark.

Högerextremism och IS

Vilka underrättelseuppgifter som polisen har tillgång till är alltså lite oklart, men landets kommunerna har nyligen tillfrågats om förekomsten av extremistiska aktiviteter. I ett enkätsvar till samordnaren mot våldsbejakande extremism svarar 48 procent av kommunerna att högerextremister är mest aktiva medan 23 procent uppger islamistisk extremism som mest förekommande.

Nyligen dömdes tre män med nazistkoppling för bombdåd mot flyktingboenden i Göteborg. Enligt polisen finns det personer i norra Sverige som punktmarkeras.

– Absolut. Vårt uppdrag är ju att med alla till buds stående medel förhindra att det sker någon brottslig verksamhet. I vissa fall kan det bli punktmarkering och i andra fall kan det röra sig om att störa ut och inkapacitera. Vi söker också mer information, säger Lindmark.

Kontakt med kommunerna

Polisens uppgift är att kartlägga de här personerna och förebygga brott. Pär Lindmark betonar också ett nära samarbete med kommunerna som har andra informationskällor. Det kan också bli aktuellt att socialtjänsten och skolan kopplas in för förebyggande arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.