Hur klarar Sundsvall framtida skyfall?

Uppdaterad
Publicerad

Hur klarar Sundsvall ett extremt skyfall i ett förändrat framtida klimat? Det har kommunen försökt räkna ut genom en datasimulering som nyligen blev klar och stadens läge mellan två berg gör den extra utsatt.

Framtida klimatförändringar kan innebära stora nederbördsmängder och nu har Sundsvalls kommun gjort en skyfallsmodell, en datasimulering för att se vad som händer i en extrem situation.

– Det är ett regnscenario som varar i sex timmar med olika intensitet och man beräknar olika vattenflöden, berättar kommunens klimatstrateg Joakim Bergsten.

Extrema skyfall

Simuleringen görs för att kunna rusta stadens bebyggelse för extrema skyfall men är också en vägledning för hur och var ny bebyggelse kan uppföras med tanke på de framtida nederbördsmängder som man kan förvänta sig i ett förändrat klimat.

Än är inte resultatet av simuleringen färdiganalyserad och även om man hittills inte sett några uppseendeväckande skillnader jämfört med tidigare beräkningar är inte situationen helt tillfredsställande.

– Sundsvall har ett lite speciellt geografiskt läge med de här stadsbergen som omger staden. Vid ostlig och sydostlig vind så kan det bli en nederbördshävning över bergen som gör att Sundsvall centralt kan få upp till 40 procent mera vatten än omkringliggande områden, förklarar Joakim Bergsten.

Stora skador

2001 drabbades Sundsvall av extrema regn och omfattande översvämningar med stora materiella skador som följd och frågan är om staden är rustad för att klara av liknande eller ännu värre skyfall. 

– Sundsvall har precis som alla andra städer en stor utmaning med att anpassa sig till ökade vattenmängder i framtiden, så att även om det gjorts mycket på området finns det mycket kvar att göra innan man kan kalla Sundsvall klimatsäkert ur skyfallssynpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.