Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ylva Holmgren/SVT

Här tas första spadtaget för hotellet på Kanaludden i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av planering och beslutsfattande kommer nu bygget av hotellet på Kanaludden i Härnösand att köra igång. Idag togs inte bara ett utan flera spadtag för att symbolisera starten.

Hotellet på Kanaludden kommer att få 9 våningar och 128 rum och kommer att ligga precis bredvid simhallen. Responsen från de hundratals människor på plats på kanaludden var i stort positivt.

  – Det finns en stolthet i Härnösand och i regionen för det vi gör, säger Jon Hillgren vd för Hernö Gin Hotell.

Att namnet har med alkohol att göra ser han inte som en stor grej.

  – Det finns ju alkohol på alla hotell i världen sedan handlar det om ansvarsfull servering i alla fall, så jag tror att det kommer att gå bra, säger Jon Hillgren.

Ska hjälpa näringslivet

Förutom arbetstillfällen kommer hotellet att bidra med intäkter till näringslivet.

  – När de första planerna gjordes räknade man med att det kommer att generera i 3 miljoner kronor i månaden i intäkter för det övriga näringslivet, så 36 miljoner per år. Då kan man ju räkna ut hur många miljoner näringslivet gått förlorat i väntan på hotellet, säger Andreas Sjölander (S) ordf i kommunstyrelsen i Härnösand.

Finansiärer och huvudägare bakom Hernö Gin Hotell är förutom Hernö Gin AB, Highcongrundaren Daniel McCabe samt entreprenörerna Anders och Jan-Erik Skogström.

I klippet hör du Jon Hillgren och Andreas Sjölander (S).

Från idé till byggstart:

2006

Vid ett möte med näringslivsrådet dyker idén om ett hotell upp. Representanterna för näringslivet menar att Härnösand behöver fler bäddar, dels för att möta den förväntade uppgången för besöksnäringen i Höga Kusten, dels för att kunna ordna större event och konferenser i en modern miljö. Näringslivsenheten får i uppdrag av kommunledningen att sondera marknaden.

2012

Arbetet inleds med att ändra detaljplanen för att göra det möjligt att bygga ett hotell vid Kanaludden.

2014

Kommunen går ut med en inbjudan där företag får lämna in intresseanmälningar om att driva och utveckla Simhallen och samtidigt förvärva tomten intill avsedd för ett hotell.

2015

Kommunens förhandlingsgrupp kommer fram till att anbudet från Attini Hotell AB bäst stämmer överens med kommunens målsättning och visioner.

2016

Ett tjänstekoncessionsavtal med Attini Hotell AB om drift av Simhallen godkänns i kommunfullmäktige i juni. I november antas den nya detaljplanen i kommunfullmäktige.

2017

Kommunfullmäktiges beslut om den nya detaljplanen överklagas till mark- och miljödomstolen av ett antal privatpersoner och föreningar. Även beslutet om tjänstekoncession för att driva Simhallen överklagas till förvaltningsrätt

2018

Förvaltningsrätten ger kommunen rätt när det gäller driften av Simhallen. Mark- och miljödomstolen upphäver kommunfullmäktiges beslut om ny detaljplan med hänvisning till riksintresset för kulturmiljö. Härnösands kommun överklagar och får prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

Hösten 2019

Mark- och miljööverdomstolen fastställer kommunfullmäktiges beslut om ny detaljplan som antogs i november 2016. Domstolen ger därmed klartecken för hotellbygget. Kammarrätten beviljar prövningstillstånd när det gäller driften av Simhallen.

November 2020

Hotell Hernö Gin AB får ett markanvisningsavtal för att bygga ett destinations- och upplevelsehotell på Kanaludden. Det tidigare avtalet med Attini Hotell AB går samtidigt ut.

KÄLLA: Härnösands kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.