Johan Nikula ska skuldsanera GIF Sundsvall

Topplag har ekonomiska bekymmer

Uppdaterad
Publicerad

Fyra lag i högsta serierna men också fyra klubbar med ekonomiska bekymmer. Toppidrotten i Sundsvall har problem.

Det är en dyster bild. Sundsvall kan stoltsera med fyra namnkunniga topplag i de högsta serierna, men det är också fyra lag med ekonomiska bekymmer. Nära två tredjedelar av klubbarnas intäkter måste komma från sponsorer men där börjar pengarna sina.

Om det är sponsorernas eller klubbarnas fel låter vi vara osagt men toppidrotten på lagnivå i Sundsvall präglas just nu av brist på pengar. Timrå IK har precis rekonstruerats och räddats undan konkurs och såväl Sundsvall Dragons som Granlo BK har blivit en följetong hos Kronofogden för obetalda räkningar. Senast var det just Granlo BK, superligaklubben i innebandy som meddelade att man inte klarar att betala sina skatteskulder på en halv miljon.

Sundsvall Dragons

GIF Sundsvall skuldsanerar

För GIF Sundsvall slutligen är läget inte särskilt mycket bättre. Sportsligt går det bra, men ekonomiskt har föreningen ett negativt eget kapital på 5,8 miljoner. Klubben har satt ett sparprogram i sjön för att reducera skulden på tre år. Föreningen ska sälja fastigheter, flytta till billigare lokaler och minska antalet anställda.

– Vi hymlar inte om att det är en tuff uppgift som väntar. Historiskt har vi kanske förlitat oss för mycket på att intäkterna ska öka år för år och inte minska, säger Johan Nikula, nytillträdd styrelseordförande i GIF Sundsvall.

Uppåt 75 miljoner i sponsorstöd

SVT Mittnytt har ringt runt till klubbarna och den bild som framträder är en situation i Sundsvall. Sponsorer är inte lika lättflirtade som tidigare och sponsorintäkterna är A och O för elitidrotten. Klubbarna vill inte berätta rakt ut vad det handlar om för pengar men på frågan hur mycket sponsorintäkter Timrå IK, GIF Sundsvall, Sundsvall Dragons och Granlo BK sammantaget behöver sälja in varje säsong får vi ett svar från klubbarna själva som pendlar mellan 50 och 75 miljoner per år.

Publikintäkterna är småpengar i sammanhanget. Två tredjedelar av intäkterna kommer från sponsorer och runt tio procent från biljettintäkter.

Tre lediga platser

Det är alltså sponsorerna som håller verksamheten igång.

Någonting har dock skett. Klubbarna vittnar om hårdare konkurrens om pengarna och om sponsorer som skjuter till mindre än tidigare. Anders Jansson är klubbdirektör i Sundsvall Dagons. Han går så långt att han påstår att det finns tre lediga platser att fylla i Sundsvall.

– Vi har haft starka aktörer som inte längre spelar samma framträdande roll i stödet av idrotten i stan. Jag vill inte nämna några namn, men de som håller på med idrott vet vilka jag menar, säger Anders Jansson.

– Det finns alltså utrymme för starka företag och näringslivsföreträdare att gå in och agera motor för idrotten och det behövs. Det är välkommet.

Framtiden oviss

Peter Björs är styrelseordförande i Granlo BK som efter två säsonger i innebandyns superliga tvingas tampas med skatteskulder och en ovälkommen uppmärksamhet av kronofogden. Innebandy är en ung idrott med stor bredd och han hoppas att det ska tilltala de företag man nu vänder sig till för stöd.

-  Men frågan är om Sundsvall kommer att kunna upprätthålla nivån som en av Sveriges främsta idrottsstäder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvall Dragons

Mer i ämnet