Ett fall av sexuella trakasserier utreds på If i Sundsvall. Bilden är arrangerad. Foto: SVT

Sexuella trakasserier utreds på If i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringsbolaget If internutreder just nu flera fall av sexuella trakasserier på sina kontor runt om i landet. Ett av dem i Sundsvall.

Efter avslöjandet om If-chefen som misstänkt ha våldtagit en anställd på en konferens, vittnar nu fler före detta och nuvarande anställda på If om chefer som använder sin makt för att utnyttja unga anställda, ofta genom sexuella anspelningar och trakasserier, och en stor mängd alkohol.

Ett fall i Sundsvall

If har nu flera pågående internutredningar runt om i Sverige, och ett av fallen finns i Sundsvall. Ungefär 350 personer jobbar på If:s kontor där.

– Jag kan inte säga något om det idag. Det är i ett så känsligt läge, framförallt utifrån offrets perspektiv, säger Anders Lindstrand som är utredningschef vid If centralt.

If:s utredningschef Anders Lindstrand beskriver en tystnadskultur i företaget Foto: SVT

Fallet, som inte är polisanmält, kom till utredningsenhetens kännedom i samband med Metoo-kampanjen, och Lindstrand bekräftar att brottet begåtts nyligen.

– Ja, det är i allra högsta grad aktuellt, säger han.

Tystnadskultur

Anders Lindstrand ansvarar för de interna utredningarna. Han säger att företaget under de senaste 16-17 åren haft drygt en handfull fall av sexuella trakasserier, och att de då lett till arbetsrättsliga konsekvenser för förövarna. Men offren verkar vara många fler än vad som framkommit.

– Vi har nu upptäckt att de kanaler som de anställda ska använda för att anmäla sådana här saker inte har fungerat. Det verkar som att vi på vissa håll har en tystnadskultur, där informationen inte förs vidare till till HR-avdelningen och utredningsenheten. Det här är väldigt allvarligt, säger Anders Lindstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.