Foto: SVT

Ifrågasatt stamcellsavtal diskuteras i patientnämnd

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västernorrland har som enda övergripande sjukvårdsorganisation i landet tecknat avtal med ett privat företag om insamlande av stamceller i samband med förlossningen. Avtalet har mött kritik och idag diskuterades frågan i landstingets patientnämnd.

I Västernorrland kan nyblivna föräldrar få hjälp att samla in stamceller från navelsträngen i samband med förlossningen. Landstinget har ett avtal med företaget Cellaviva som erbjuder sparande av stamceller i 20 år till en kostnad av 25 tusen kronor.

Kritiserat sparande

Bakgrunden är en förhoppning om att stamceller i framtiden ska kunna användas för att bota sjukdomar men det privata sparandet är kritiserat av medicinsk expertis som hävdar att det sker i onödan och att föräldrarna riskerar att bli lurade.

Avtalet diskuterades

Landstingets avtal med företaget Cellaviva har gått förhållandevis obemärkt förbi men efter att SVT lyft frågan har landstingets roll blivit föremål för debatt. Idag diskuterades avtalet i patientnämnden.

– Vi tycker att man bör skaffa sig en bättre uppfattning om den här typen av avtal och skapa riktlinjer och regler, säger Lennart Johansson (V), patientnämnden.

Kan rivas upp

Lennnart Johansson menar också att patientnämnden anser att den här typen av beslut ska fattas på central nivå, inte som i det här fallet på verksamhetsnivå och han utesluter inte att avtalet kan komma att rivas upp.

– Det kan bli en konsekvens, konstaterar han.

Stamceller är ospecialiserade celler som kan genomgå ett obegränsat antal celldelningar och har förmågan att utvecklas till olika celltyper. Stamceller är ursprunget till alla celler i kroppen. Genom delning ger stamceller upphov till nya stamceller. De utvecklas till alla typer av celler som finns i kroppen.

Källa: Genetiknämnden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stamcellsforskning

Mer i ämnet