Ingen legionella i Ortviken

Uppdaterad
Publicerad

Nu har resultaten från legionellaprovtagningarna både i Öviksfjärden och vid Ortviken i Sundsvall kommit. I Ortviken är larmet över för den här gången medan alla provresultat i Öviksfjärden visar på att bakterien finns i vattnet.

Sju prover har tagits i Öviksfjärden sedan vattenvarningen gick ut i juli, och alla prover visar på halter av legionella, på vissa ställen höga halter. Så varningen kvarstår och fler prover ska tas och analyseras.

– Rekommendationerna gällande vattnet kommer att kvarstå tills vi analyserat minst tre omgångar provtagningar i Öviksfjärden säger Daniel Knutsson, miljöinspektör vid Örnsköldsviks kommun.

Legionella

Han berättar även att många oroliga kommuninvånare har hört av sig med frågor om spridningsrisken av legionella.

– Den vanligaste frågan är om man kan bada i vattnet och det ska inte vara någon fara, berättar Daniel Knutsson.

Även vid Orvtvikens bruk i Sundsvall har man tagit extra prover sedan man vid två tillfällen i år haft förhöjda värden av bakterien och dom visar ingen legionella, för nu i alla fall.

– Vi kommer fortsätta ta prover för att minimera risken att problematiken uppstår igen, säger Charlotta Lindberg som är miljöansvarig på Ortviken till Mittnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Legionella

Mer i ämnet