Parkeringen där bråket ägde rum och i bakgrunden asylboendet. Foto: SVT

Ingen oro i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

En person har häktats lördagskvällens bråk och skottlossning i Sollefteå och polisen fortsätter sin utredning. Men bland Sollefteåborna finns ingen oro för ytterligare bråk.

Polisen säger idag att man efter flera förhör börjar få en bild av vad som hände på ICA-parkeringen i Hågesta sent på lördagskvällen. Men eftersom det fortfarande finns flera förhör kvar att genomföra vill man inte uttala sig om vad som kommit fram. Man säger dock att den 27-åring som nu misstänks för grovt olaga hot och grovt vapenbrott inte är obekant för polisen.

Försökte avstyra

Ett 20-tal personer deltog i bråket under lördagskvällen. Parkeringen, som är en känd samlingsplats för unga, ligger bara ett hundratal meter från asylboendet och några av de boende fanns på platsen.

Skottlossning i Sollefteå

Enligt polisen är ingen av de boende på förläggningen misstänkta för något brott. Däremot vet polisen nu att fyra personer från förläggningen aktivt försökte avstyra bråket.

Vakter sedan tidigare

Samtidigt är förläggningen en plats där det lätt byggs upp spänningar. Drygt 100 män från olika länder trängs på en begränsad yta. Många har väntat länge på besked om sin framtid. Majoriteten av de som bor på boendet kommer från Afghanistan och talar dålig eller ingen svenska alls.

Efter tidigare bråk, och problem med att utomstående vistades på förläggningen, satte Migrationsverket in vakter. Något som de flesta av de boende uppskattar. Vakterna har dock instruerats att inte tala med media och Migrationsverkets anställda hänvisar bara till sin pressavdelning.

Efter bråket i lördags har de boende fått information från polisen och Migrationsverket om svenska lagar och regler. Flera av de boende visste då inte att det varit bråk på parkeringen.

Ingen rädsla eller oro

Men bland de asylsökande SVT talade med var det ingen som uttryckte oro över bråk på stan. Inte heller bland övriga Sollefteåbor var det någon som uttryckte oro eller rädsla över situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Sollefteå

Mer i ämnet