Ingen riskanalys gjordes inför sommarstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Akuten i Sollefteå har varit sommarstängd i en dryg vecka, men redan har flera incidenter anmälts. Bland annat handlar det om långa köer på akuten i Sundsvall. Men SVT kan nu avslöja att landstinget i Västernorrland inte gjorde någon riskanalys för Sundsvalls och Örnsköldsviks sjukhus innan stängningen.

Detta skedde trots att de båda andra sjukhusen i högsta grad berörs av sommarstägningen i Sollefteå. 

Under den första veckan med sommarstängt inträffade en rad incidenter. Dels har väntan på ambulans varit lång och dels dirigerades ambulanser med patienter i till fel sjukhus. Dessutom blev köerna till akuten i Sundsvall långa. Patienter har beskrivit situationen som ”kaotisk”. 

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Det har varit strul med vem som ska göra vad och med arbetsfördelning, det har vi noterat, säger Per Skude, chefsläkare. 

Ingen analys

Men trots det faktum att sommarstängningen på sjukhuset i Sollefteå berör länets andra sjukhus så har man inte skjutit till några resurser till Sundsvall och Örnsköldsvik. Inte heller gjorde man några risk- och konsekvensanalyser på just de två sjukhusen. 

– Vi gjorde ingen riktad riskanalys på just de två geografiska orterna. Vi valde metoden att räkna fram volymer och göra en analys utifrån bara det, säger Per Skude. 

SVT: Var det rätt beslut? 

– Ja, jag tycker det, säger Per Skude.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet