Foto: SVT

Inger Bergström lämnar sitt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Regiondirektör Inger Bergström avgår med omedelbar verkan. Enligt uppgift till SVT ska hon själv ha lämnat meddelade till politikerna i dag.

Det var Inger Bergström som upprättade det förmånliga avtalet med Lena Thelin. Något hon uppger att hon fick i uppdrag att göra av tidigare landstingsdirektör Anders L Johansson, men som hon tyckte var fel redan då det skrevs, ändå ljög hon om det på direkt fråga från P4 Västernorrland.

Inger Bergström och Lars-Erik Marklund, kommunikationsdirektör, åt på fredagen lunch med oppositionsregionråd Per Wahlberg (M) och på eftermiddagen gick hon hem.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Beklagar avhoppet

– Inger Bergström har i rollen som regiondirektör med stort mod, engagemang och effektivitet tagit sig an uppgiften att leda landstinget i ett svårt och nödvändigt omställningsarbete. Jag ser det som en stor ynnest att ha fått jobba tillsammans med henne och kan bara djupt beklaga att hon nu väljer att sluta, säger regionrådet Erik Lövgren (S). enligt ett pressmeddelande från Landstinget Västernorrland.

Också oppositionsrådet Per Wahlberg (M), beklagar att Inger Bergström slutar.

På torsdagen, när hela historien rullades upp, sa Inger Bergström att hon ville sitta kvar som regiondirektör om hon hade politikernas förtroende. Enligt regionråd Erik Lövgren blev det ”för tungt” för att hon skulle orka fortsätta arbeta som regiondirektör.

Tufvesson ersätter

Inger Bergström har sex månaders arbetsfri uppsägningstid och har en lön på 140 000 kronor i månaden.

Biträdande regiondirektör Margareta Tufvesson går nu in i hennes ställe.

LÄS MER: Tidigare personalchef i landstinget har fått dubbla löner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet