Interner på Saltvik arbetsvägrar i protest

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal interner vid Saltviksanstalten i Härnösand arbetsvägrar i protest. Under förmiddagen idag har förtroenderådet suttit i möte med anstaltsledningen för att lösa konflikten.

Protesterna inleddes på tisdagsmorgonen när ett 30-tal interner i ett av husen på Saltvik valde att sjukskriva sig.

Bakgrunden ska enligt uppgifter till SVT röra sig om ett bråk som utmynnade i att anstaltsledningen senare drog in internernas möjligheter till extrapromenader. Stämningen på fängelset ska vara hård.

Hård stämning

 Det ska också finnas klagomål på värmen i cellerna under värmeböljan. Att det finns ett missnöje som förlett till sjukskrivningarna bekräftas av kriminalvården.

– Den främsta orsaken som klienterna själva lyfter fram är att extrapromenaderna dragits in. Det skedde efter att det uppstått ett gruff mellan några klienter vid en promenad, säger Ulf Mossberg vid kriminalvården.

När det sedan fattades beslut om att dra in promenaderna var konflikten ett faktum.

Möten under dagen

Under dagen idag har anstaltsledningen suttit i möte med internernas fötroenderåd. Enligt Ulf Mossberg kommer extrapromenaderna nu att sättas in på nytt men det är oklart om det kommer att lösa tvisten.

Saltviksanstalten har den högsta säkerhetsklassen och plats för 120 interner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.