Intagna på Saltviksanstalten tillverkar bland annat halvstrypkoppel till hundar. Foto: Rolf Lunneborg, SVT

Här gör landets grövsta brottslingar strypkoppel

Uppdaterad
Publicerad

På superfängelset Saltvik jobbar landets farligaste brottslingar med att tillverka allt från vindskydd till hundhalsband. Mycket av det som görs på anstalten säljs ute i affärer.

Vi har varit innanför murarna på Saltviksfängelset utanför Härnösand där fler än 100 av Sveriges grövsta kriminella avtjänar sina straff.

Här finns flera olika avdelningar där de intagna lär sig ett arbete och tjäna pengar. 

– De jobbar sex timmar om dagen och får drygt 13 kronor i timmen, berättar Marcus Fahlqvist, kriminalvårdsinspektör. 

Tillverkar lädergrimskaft 

Under vårt besök är det lunch och tomt på de olika sysselsättningarna. Vi går genom tvätteriet till monterings- och förpackningsavdelningen. 

– Här tillverkar vi olika hundkoppel och produkter till hästar, till exempel lädergrimskaft, berättar Marcus Fahlqvist. 

Produkterna säljs till återförsäljare som i sin tur säljer till affärer. Att det är gjort på anstalt är inget som affärerna skyltar med. 

– Det som är tillfredställande för våra klienter är att de vet att det som görs här kommer till nytta och fyller en funktion, säger Marcus Fahlqvist. 

Stor maskinpark 

På textil- och konfektionsindustrin står symaskinerna stilla när vi kommer, men det ligger både skinnhandskar och svarta bälten på bänkarna. 

– Vi gör bältena till Kriminalvårdens tjänstedräkt, säger Marcus Fahlqvist. 

På den största avdelningen, den mekaniska verkstaden, jobbar 15 intagna vid stora maskiner. 

–  Vi har tagit fram ett vindskydd till Kriminalvårdens promenadgårdar som vi säljer, säger Marcus Fahlqvist och visar på något som liknar en stor, inglasad busskur. 

”Rigoröst säkerhetsarbete” 

Med tanke på att det är landets farligaste fångar som använder maskiner och verktyg undrar vi hur det är med riskbedömningen. 

  –  Vi har ett rigoröst säkerhetsarbete. Vi kontrollerar de klienter som är här efter att de lämnar lokalen och vi har även rutiner för att säkerställa att allt är på plats när vi lämnar lokalerna, säger Marcus Fahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.