Internetbedrägerier ökar kraftigt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Polisens preliminära siffror visar att internetbedrägerierna ökar kraftigt i Västernorrland och det ser likadant ut i hela landet.

Ett stulet kreditkortsnummer, utgångsdatum och namn är det som behövs för att handla på utländska internetsajter. Bedrägericenter i region Nord satsar nu stora resurser för att komma åt den här typen av brott.

Svårt att åka fast

Bedragarna får tillgång till kreditkortsuppgifter från hackade konton. Det finns massor med kreditkortuppgifter till salu, det kostar nästan ingenting och det är väldigt svårt att åka fast.

– På ett eller annat sätt får man tag i någon persons identitet samt kortuppgifter, via en belastningsattack, man köper de här uppgifterna på nätet eller så kommer man över korten manuellt. Sedan använder man dessa uppgifter för att beställa saker eller ta lån, berättar Lars Andersson, som är chef på bedrägericenter i region Nord.

Brister i id-kontroll

Bedragarna beställer exempelvis varor från USA och får dem hemskickade till ett utlämningsställe eller en speditör som kör ut varorna. Det brister i id-kontrollen, den är inte fullgod. Internetbedrägerierna växte med 50% enligt polisens preliminära siffror förra året.

År 2014 var det 44.800 kortbedrägerier på nätet och förra året hade siffran ökat till 67.200.

Säkra sajter

Även id-kapningar ökade med 22 % jämfört med året innan.

Rekommendationen är att hålla sig till säkra sajter som tex kräver bank-id vid betalning, annars är det svårt att skydda sig.

– Man ska se till att inte ha sitt kortkonto kopplat till sitt lönekonto eller sparkonto. Då får man föra över pengar vid själva köpet och dessutom ska man se till att man kan spärra sitt kort på ett snabbt sätt till internetköp, bara använda det när du själv köper och sedan stänga av det igen. Det gäller också vid utlandsköp, så det inte handlas utomlands på ditt kort, säger Lars Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.