Nya siffror: Navet är tryggare än vad många tror

Uppdaterad
Publicerad

Blivande kriminologer på Mittuniversitetet har studerat droghandel och missbruk på busstationen Navet i Sundsvall. På tisdagen presenterade de sina resultat på Kulturmagasinet och intresset var stort.

Missbruk och droghandel har i åratal varit ett problem på busstationen Navet i centrala Sundsvall. Polisens insatser har inte räckt till för att bussresenärer ska känna sig trygga.

Polisen vände sig därför till Mittuniversitetet och Kriminologprogrammet för att få hjälp. Studenterna har nu skrivit tolv C-uppsatser kring droghandel och missbruk i Sundsvall.

Problem på Navet i Sundsvall

– De har gjort research, samlat in data, suttit med människor och frågat, gjort intervjuer med drogmissbrukare, föräldrar och de har varit på skolor och gjort enkäter, berättar Teresa Silva, professor i kriminologi på Mittuniversitetet.

Fullsatt hörsal

De blivande kriminologerna presenterade sina uppsatser och resultat på Kulturmagasinet och intresset var så stort att alla inte fick plats i hörsalen. Studenterna har med Navet som utgångspunkt tittat på många olika aspekter av missbruksproblemen i Sundsvall.

– Tre tjejer har tittat på hur marknaden har försetts med droger, andra har tittat på miljödesignen för se hur miljön påverkar droghandeln, säger Teresa Silva, som ett par exempel på uppsatser.

Andreas Zehlander, gruppchef för polisen i Medelpad, talar inför studenter på Mittuniversitetet. Foto: Eva Harström/SVT.

Otryggt trots att antalet anmälda brott minskar

En undersökning visade att Sundsvallsborna pekade ut busstationen som den plats de kände sig absolut mest otrygga på. Samtidigt kunde Maja Rapp och Erica Ödbo visa en överraskande siffra kring antalet anmälda brott på Navet.

– Den har varierat över tid, men om man jämför 2006 med 2015, så har den minskat, säger Erica Ödbro.

Det visade sig också att flest anmälningar gjorts mitt på dagen och vid sextiden på eftermiddagen.

– På kanske fredag eller lördagkvällar mellan en viss tidpunkt, så trodde man att nu kommer det att vara många anmälningar som inkommit, men det hade det inte gjort, konstaterar Erica Ödbro.

”Mer rädd än vad man behöver vara”

Också mediabilden kan vara en bidragande orsak till problematiken.

– Vi har sett att media ofta publicerar negativa artiklar om Navet och att det kan bero på att de vill lyfta fram det negativa om Navet, säger Anna Ytterberg.

Mediabevakningen skulle kunna vara en anledning till att Sundsvallsbor upplever att busstationen är en farlig plats.

–Det kan ju bidra till att folk blir rädda, att fel människor isolerar sig till exempel från en plats trots att de inte tillhör riskgruppen. Det kan vara så att man blir mer rädd än vad man faktiskt behöver vara, säger Anna Ytterberg.

Navet har ett rykte som är svårt att tvätta bort, men professor Teresa Silva tror att det är möjligt.

– Under lång tid har det sagts att saker måste förändras, att Navet är ett problem, men hittills verkar det som att problemen finns kvar.Sundsvallsborna verkar tro att vi med det här projektet kan få till en förändring och det hoppas jag verkligen att vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem på Navet i Sundsvall

Mer i ämnet