Foto: SVT

Stökigt och otryggt på Sundsvalls Centralstation

Uppdaterad
Publicerad

Under vintern har problemen ökat på Sundsvalls centralstation. Alla toaletter är stängda eftersom de är helt sönderslagna. Narkotikabrott, bråk och skadegörelse hör till vanligheterna.

När SVT Västernorrland var på plats under måndagen fanns inga toaletter tillgängliga eftersom de var vandaliserade och ur funktion. Det var något som resenärerna påpekade för Urban Simander, förvaltare på Sundsvalls kommuns industrifastighetsutveckling AB (SKIFU).

– Vi har stora problem med många knarkare och uteliggare som är här på kvällar och nätter. Följden har blivit skadegörelse, misshandel och narkotikabrott, bekräftar Urban Simander.

Problem på Navet i Sundsvall
Fastighetsägaren har stängt toaletterna eftersom de vandaliserats vid flera tillfällen. Foto: SVT

Ökad bevakning på Navet

Väktarna får varje morgon köra ut ett tiotal personer från tågstationens väntrum. Några av övernattarna tar in sina hundar vilket leder till problem eftersom lokalen ska vara säker för allergiker.

– De har ju vakthållning konstant nu på busstationen Navet, vilket är jättebra. Det är ju det vi skulle behöva här på tågstationen. Det verkar som om bevakningen på Navet har gjort att att de personer som uppehöll sig där, istället har flyttat hit, säger Urban Simander.

Samhällsproblem

Han ser det som ett samhällsproblem och menar att det är inget som en enskild fastighetsägare kan lösa.

Dagligen kommer det samtal till SKIFU där resenärer berättar att de känner sig otrygga och inte vågar gå in till väntrummet.

Akut läge

I morgon tisdag ska SKIFU ha ett möte med kommunens säkerhetsavdelning för att kunna hitta en lösning på problemet så snabbt som möjligt. I förra veckan hade man också ett möte med polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem på Navet i Sundsvall

Mer i ämnet