Bengt Persson och Marika Ejleström förestår kommunens dagliga verksamhet för socialt utslagna, Slink In. Två dagar i veckan är de på Navet.

”Drogförsäljning pågår varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Busstationen Navet i Sundsvall har blivit ökänd som en samlingsplats för missbrukare och droger. Socialtjänsten har utlovat två tjänster som ska jobba med fokus på Navet – men än har inget hänt.

Missbrukarna själva tycker att det är alldeles för lätt att få tag på droger i Sundsvall.

– Det är lite grand av en katastrofstad. Droger säljs öppet och det finns god tillgång. Mycket internetdroger har kommit de sista fem, tio åren. Och det är inga bra grejer, säger Tomas Ulander, som själv är missbrukare sedan 25 år tillbaka.

Problem på Navet i Sundsvall

Svårt att nå ungdomarna

Två av de som vet mest om missbrukarna i Sundsvall är Marika Ejleström och Bengt Persson. De förestår kommunens dagliga verksamhet för socialt utslagna, Slink In. Och två dagar i veckan är de på Navet.

– Vi rör oss i centrala stan och försöker prata med de missbrukare som vi inte får kontakt med på Slink In annars. Jag tror att det är ett bra sätt att fånga upp dom, att de kommer till oss och känner igen oss. Vi ska köra nu åtminstone fram till sommaren och sen får vi utvärdera.

Han tycker att de har bra koll på de äldre, erfarna missbrukarna, men att det är svårare att nå ungdomarna.

– Både jag och Marika har varit tio, tolv år, så vi vet vad som händer bland de äldre. Däremot så ser vi inte ungdomar. Vi försöker söka upp dem som är i missbruk, fortsätter Bengt Persson.

Synliga missbruket ökar

Politikerna lovade i oktober att det skulle placeras en socionom på Navet och rekryteras en fältassistent, med fokus just på ungdomar. Men än har inget hänt.

– Nej, det tar ju alltid ett tag att rekrytera människor, men innan årsskiftet är ju en rimlig målsättning, säger Bodil Hansson ( S) vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall.

Enligt henne ökar det synliga missbruket och försäljningen har blivit mer synlig. Så medan rekryteringen av personal till Navet pågår fortsätter droghandeln.

Försäljning pågår varje dag

Stefan Johansson, som själv är missbrukare, är oroad över utvecklingen i Sundsvall och på Navet.

– Du kan ju kolla, det är folk där nu redan. Du kan gå ner nu och säkert få tag på det du vill ha. Du kan välja mellan Spice och Subutex, olika grejer. Amfetamin. Det pågår varje dag, säger Stefan Johansson, som själv är missbrukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem på Navet i Sundsvall

Mer i ämnet